У США створили вакцину проти наркозалежності

event 10:06 П’ятниця 10 Вересня 2021 Здоров'я

У США створили експериментальну вакцину проти опіоїдної залежності. Її вже почали тестувати на людях. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Якщо дослідження підтвердять її ефективність, це зможе врятувати мільйони життів.

Епідемія залежності

За даними Центрів з контролю і профілактики захворювань США, у 2019 році від передозування опіоїдами померли близько 50 тисяч американців. Пандемія погіршила ситуацію – у 2020 смертність зросла до 87 тисяч. В основному померлі вживали фентаніл та інші синтетичні опіоїди.

Як діє вакцина проти опіоїдної залежності

Вакцину розробили в Колумбійському університеті. Вона не дозволяє опіоїдам потрапити в мозок й таким чином позбавляє людину можливості відчути ейфорію, і створює захист від передозування – не відбувається пригнічення дихання.

Коментар: “Нині існують хороші препарати для лікування розладів, пов’язаних з вживанням опіоїдів. Але приблизно половина пацієнтів починає їх приймати, через пів року після рецидиву. Вакцина в поєднанні з будь-яким з цих препаратів може допомогти більшій кількості людей перемогти свою залежність і знизити ймовірність смерті від передозування”, – зазначили науковці.

Читайте також: В Україні з’являться зелений та жовтий сертифікати вакцинації: що це таке

Дослідження ефективності вакцини

Тестування вакцини на тваринах пройшло успішно. У першій фазі випробувань на людях братиме участь 24 людини з залежністю від оксикодону. Їх розділять на три групи. Одна буде отримувати плацебо, інші – низьку або високу дозу вакцини. Якщо вона виявиться безпечною та потенційно ефективною, випробування розширять до 45 добровольців.

Зараз вчені працюють над створенням аналогічних вакцин від залежності від героїну і фентанілу – для кожного опіоїду необхідний свій препарат, оскільки вони відрізняються хімічною структурою.

Нещодавно науковці довели, що дорослі віком до 45 років, які протягом місяця хоча б раз вживали канабіс, мають майже вдвічі більший ризик мати серцевий напад. При регулярному вживанні ризик зростає ще більше.

Джерело

Автор:
Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
21.03.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward