СБУ в двох областях викрила велику мережу COVID-аферистів

event 13:25 Понеділок 15 Листопадаа 2021 ПОЛІТИКА

СБУ викрила велику мережу COVID-аферистів в Києві та ще двох областях. Загалом зловмисники надали свої послуги з підробки COVIDдокументів понад 10 тисячам осіб.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Співробітники Служби Безпеки України викрили у Києві, на Львівщині та Рівненщині мережі із виготовленням та продажу фейкових COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів.

За інформацією пресслужби СБУ, зловмисники “обслужили” понад 10 тисяч осіб.

У Києві, близько пів року діяли три центри із виготовленням підроблених медичних документів про вакцинацію проти COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів.

Мережа цих центрів була організована громадянином європейської країни. До цієї діяльності він залучав власників українських туристичних агенцій, лікарів, котрі вносили не достовірні відомості про вакцинацію до медичних баз даних та громадян України, які виготовляли підроблені документи. 

Зловмисники виготовляли не лише внутрішні та міжнародні сертифікати про вакцинацію, а й COVID-документи, які ніби були видані державними органами й медичними установами інших держав.

В “клієнтській базі” зловмисників перебувало близько 6 тисяч осіб. Замовлення вони брали від всіх жителів України, у тому числі й для тих, хто проживає на тимчасово окупованих територіях України, громадян РФ та інших держав.

Вартість негативного ПЛР-тесту становила 700-800 гривень, міжнародне свідоцтво про вакцинацію – 3000 гривень, а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення – 10 000 гривень.

За час існування схеми, зловмисники заробили близько 10 мільйонів гривень.

Наразі, громадянина Європейського Союзу затримано та повідомлено підозру за ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. 

Читайте також: Понад пів мільйона жителів Рівненщини вже вакцинувалися від COVID-19

Злочинна група на Львівщині

Ще одна схема з виготовлення фальшивих COVID-документів була викрита на Львівщині. Один з її організаторів координував дії зловмисників, перебуваючи на території однієї із сусідніх європейських країн. 

Жителі Львова та області підробляли документи близько 4 місяців. Вони залучали до справи медпрацівників, котрі вносили персональні дані клієнтів у електронну систему охорони здоров`я “eHealth”. Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифікату становила 250 євро, внутрішнього – 1800-2000 гривень.

Зловмисники на цій справі заробляли понад пів мільйона гривень щомісяця. 

Злочинна група на Рівненщині

На Рівненщині COVID-махінації організували двоє жителів міста Дубно. Вони не мали жодного відношення до медицини. Зловмисники виготовляли підроблені документи з використанням справжніх реквізитів ліцензованих лікарів та медичних закладів України.

Клієнтів зловмисники шукали через спеціально створенні групи в одній із відомих соціальних мереж, а готові документи надсилали замовникам через поштові сервіси України. 

Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від термінів їх виготовлення. 

У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії для виявлення всіх причетних до схем осіб.

Джерело

Останні новини
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward