Новий закон про ЖКП: які зміни нас чекать?

event 14:57 Вівторок 07 Травня 2019

З першого травня набув чинності новий закон про житлово-комунальні послуги. Сьогодні розглянемо які нововведення нас чекають.

Закон включає в себе низку нововведень, його було розділено на декілька частин, що будуть вводитись поступово. Серед головних змін, можна виділити:

  • у кожному будинку має бути керуюча компанія (ОСББ, ЖКГ тощо);
  • боржникам оплати комунальних послуг буде нараховуватись пеня, яка становить 0,01% суми заборгованості за кожен день прострочення;
  • За відмову у допуску до лічильника вводиться адміністративна відповідальність.

З цими змінами компанії-постачальників отримають досить простий і дієвий спосіб нараховувати пеню. Вже після останнього дня оплати, 20 числа кожного місяця – боржнику щоденно буде нараховуватись 0,01% від суми неоплаченої комуналки.

Важливим є те, що даний закон буде діяти лише на борги, які накопляться після 1 травня 2019 року. Користувач може оскаржити спробу нарахування пені за старі борги в суді. До суду також можна звернутися, якщо пеня була нарахована в період затримки державної субсидії.

Тепер за відмову інспектуючим співробітникам у допуску до лічильників води чи електроенергії, мешканцям квартири загрожує адміністративна відповідальність. Але, ви маєте повне повне право відмовити контролерам, якщо:

  • співробітник не представився;
  • у працівника немає документі, які б могли підтвердити його посадові повноваження.
  • неназвана мета візиту;

Юристи рекомендують фіксувати подібні протиправні випадки на фото чи відео. Якщо ви відмовили представнику постачальника послуг з будь-яких інших причин, він має право викликати поліцію. Але мешканцям нічого не можуть зробити, якщо просто не застали їх удома.

Читайте також: Права, які повинен знати кожен споживач

Теги:
Останні новини
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward