Права, які повинен знати кожен споживач

event 13:29 Четвер 02 Травня 2019

У наш час, напевно, немає такої людини, яка б не здійснила жодної покупки за своє життя. Всі ми являємось споживачами, сьогодні поговоримо про те, які права потрібно пам’ятати йдучи до магазину та де їх можна відстояти.  

Все почалось у 1962 році, тоді президент Джон Кеннеді у своєму зверненні до Конгресу виділив поняття “споживач”, як – найбільшу економічну групу, погляди якої мають враховуватись і відстоюватись. Наголошувалось, що кожен споживач повинен мати: право на отримання інформації, право на безпеку, право на вибір і право бути почутим.

Пізніше, ці правила були доповнені: правом на відшкодування збитку, правом на споживчу освіту, правом на задоволення базових потреб та право на здорове довкілля.  Ці 8 правил згодом були схвалені та закріплені Генеральною Асамблеєю ООН.

В Україні захист прав споживачів регламентується 42 статтею Конституції. Наша держава одна з перших на пострадянському просторі прийняла Закон «Про захист прав споживачів».  Але, згідно статистики за минулі роки – порушення присутні майже у половині перевірених господарюючих суб’єктів.

Найчастіше громадяни звертаються зі скаргами щодо куплених товарів у продуктовому чи побутовому магазині та послуг у житлово-комунальній сфері. У більшості випадків – це прострочені продукти чи неякісний товар за який відмовляються повернути кошти та невиконання зобов’язань ЖЕКами.

Якщо ваші права були порушені, потрібно звертатись до  Держпродспоживслужби, це орган, що вповноважений відстоювати права споживачів. Правозахисною діяльністю та допомогою займається – Союзу споживачів України.

Читайте також: Як повернути себе в робочий режим на травневі?

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward