“Заощаджує 20% обробітку ґрунту”: фермер з Кіровоградщини створив унікальний трактор

event 03:15 Четвер 15 Жовтня 2020 ПОДІЇ

У с. Любомирка Добровеличківського р-ну Кіровоградської обл. фермер власноруч створив агрегат, який працює за технікою strip-till. За допомогою знаряддя у господарстві отримують гарні врожаї, значно заощаджують на пальному та ремонті техніки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У народі технологію таку технологію ще називають смуговою оранкою, тому що обробляють лише незначні ділянки — смужки чи рядки, де висіватимуть насіння. За допомогою цієї технології земля зберігає більше вологи і отримує більше поживних речовин. 

Коментар: На семінарі у Полтавській обл. побачив стріптілівський агрегат. Зацікавився. Почав розпитувати, дізнаватися ціну. Мені пояснили, що це задоволення не дешеве. Лише деякі його складові коштували до $6 тис. одна секція. А ще до нього потрібні рама та інші складові. Вирішив самостійно його зібрати. На базі джондірівської сівалки почали робити агрегат — прикріпляти диски, лапи, інші складові. Усі комплектуючі не нові, вживані, але гарної якості, імпортні. Зробили його одинадцятирядковим, щоб колеса трактора, який його возить, потрапляли у міжряддя, а не в рядок“, — розповів фермер Віктор Кишка.

Віктор Кишка запевняє, що ця технологія має значні переваги. У господарстві також значно економлять на добривах. За традиційними технологіями ними обробляють землю всього поля вже четвертий рік.

Коментар: Перший рік особливого покращення врожайності не відчули, тому що не було чим закрити землю, тобто з минулого року не лишилося стерні та поживних речовин. Але економія була по техніці. Вона менше працювала, відповідно менше потребувала ремонту. Наступного року врожайність була кращою. Потім — ще більша. Різниця між традиційною технологією і стріп тілл — 20%. Чим більше років ми працюємо за цією технологією, тим більше у ґрунті збирається поживних речовин, волога залишається, менші затрати йдуть на добрива і пальне“, — підсумував аграрій.

Джерело: сайт Куркуль

Читайте також: Опитування: скільки українців готові зі зброєю в руках захищати державу

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward