Світлана Дзенік розповіла, чому цілодобове перебування дитини у спецзакладах освіти мають обирати лише батьки

event 11:21 Четвер 13 Травня 2021 РІВНЕ

В ефірі рівненського телеканалу “ITV” відбулося обговорення реформи деінституціалізації та її вплив на інтернатні установи України. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Участь у дискусії взяли директорка Дубенської спеціальної школи І-ІІ ступенів Рівненської обласної ради Тетяна Куцеля, директорка Мізоцької спеціальної школи І-ІІ ступенів Рівненської обласної ради Валентина Ткачук та помічниця народного депутата України Дмитра Соломчука Світлана Дзенік.

Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ №586, рішення про зарахування на цілодобове перебування до спеціалізованих закладів, буде вирішувати орган опіки та піклування, а не сам навчальний заклад на прохання батьків дитини. 

Читайте також: Рівненського нардепа обрали головою робочої групи, яка розслідуватиме порушення прав дітей-сиріт та інвалідів

Директорка Мізоцької спеціальної школи І-II ступенів Рівненської обласної ради Валентина Ткачук розповіла, що, на її думку, постанова №586 є дискримінаційною та принижує батьків, які є офіційними представниками та опікунами дитини.

Коментар: Кожна дитина повинна навчатися відповідно до своїх можливостей. І якщо дитині не надати можливості навчатися таким чином, то це є порушенням прав дитини. Тому, я вважаю, постанову №586 дискримінаційною і такою, що принижує батьків, які є офіційними представниками та опікунами дитини. 

Лише їм можна вирішувати подальшу долю дитини, а не органам опіки і піклування. Якщо батьки погано виконують свої обов’язки, тільки тоді може включатися служба у правах дітей“, – прокоментувала  Валентина Ткачук.

Помічниця народного депутата Дмитра Соломчука Світлана Дзенік додала, що повернути дітей із таких закладів у сім’ю це гарна ідея. Але для цього потрібно створити якісні соціальні послуги на місцях, залежно від нозології дитини.

Також, вона наголосила на тому, що інклюзія не розв’яже питання для дітей з нозологією, оскільки таким діткам потрібні інші умови, які б не спричинювали булінгу та морального дискомфорту. Однак, на жаль, суспільство ще не навчилося правильно приймати таких діток і не звертати увагу на їхні особливості.

Коментар:Україна ратифікувала Конвенцію ООН з прав дитини про те, що сім’я це найкраща форма опіки, але для того аби повернути із цих закладів дітей у родини, на місцях необхідно створити соціальні послуги та умови. До прикладу це інклюзивно-ресурсні центри, служби у справах дітей в ОТГ на місцях, тощо“, – додала Світлана Дзенік.

Нагадаємо, що у 2020 році Верховна Рада створила тимчасову слідчу комісію з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг. 

Нардепа від Рівненщини Дмитра Соломчука обрали головою робочої групи щодо встановлення рівня розвитку (модернізації) соціальних послуг, впровадження інклюзії. Також політик увійшов до групи щодо з’ясування випадків та причин порушення прав дітей та їх батьків під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства.

Читайте також: Верховна Рада підтримала законопроєкт, який не дозволить ліквідовувати санаторні школи — нардеп

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward