Ще одна країна повністю приборкала епідемію: як їм це вдалося

event 10:23 Вівторок 01 Вересня 2020 У СВІТІ

Уперше з початку епідемії коронавірусу в лікарнях Ісландії не залишилося жодного хворого на COVID-19. Також вперше за останні три тижні в країні не виявили жодного випадку передачі коронавірусної хвороби.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це повідомив головний епідеміолог Ісландії Торольфур Ґюднасон.

Зараз в Ісландії 100 людей перебувають на самоізоляції – в них підтвердили коронавірус, але вони лікуються вдома). Ще декілька сотень залишаються на карантині. У них підозрюють коронавірусну хворобу, але остаточних результатів тестів поки немає.

Ґюднасон вважає, що результати боротьби Ісландії з коронавірусом показують, що в країні можна послаблювати введений через епідемію карантин. Йдеться передусім обмеження на пересування всередині країни — оскільки в решті світу ситуація з COVID-19, за оцінкою головного епідеміолога Ісландії, гірша. Нинішні обмежувальні заходи діятимуть до 10 вересня включно.

Станом на 31 серпня в Ісландії коронавірусну хворобу виявили всього у 2107 людей, із них 10 померли, а 1997 — вилікувалися. Рівень летальності COVID-19 склав 0,5%. Згідно з даними Університету Джонса Гопкінса, це один із найнижчих показників у світі.

Як Ісландії вдалося приборкати епідемію?

Перший випадок COVID-19 в Ісландії виявили 28 лютого. Проте, ще наприкінці січня влада країни визнала загрозу і почала тестувати людей із підвищеної групи ризику. Ісландцям, які поверталися з-за кордону, лікарі радили піти на добровільну ізоляцію.

Перші обов’язкові обмежувальні заходи Ісландія ввела в середині березня: тимчасово закрили навчальні заклади та заборонили зібрання понад 100 людей. Жорсткого карантину Ісландія не запроваджувала, а маски радять носити тільки хворим і в приміщеннях. До середини квітня зростання випадків COVID-19 сповільнилося.

Головний акцент робився на відстеженні заражених. Ще у квітні Ісландія однією з перших випустила додаток для відстеження контактів хворих коронавірусною хворобою. Одна з компаній країни також спостерігала за мутаціями геному коронавірусу, що полегшило відстеження його поширення серед людей.

Також ісландські фахівці серед причин успіху країни в боротьбі з коронавірусом називають раннє планування (за майже місяць до виявлення першого випадку), а також тісні контакти між населенням, чисельність якого ледь перевищує 360 тисяч людей (якщо хтось погано почувався, про це знало найближче оточення).

Крім того, в Ісландії дуже низька густина населення (3 людини на квадратний кілометр), та й сама країна розташована на острові та не має сухопутного кордону з іншими країнами. Тож Ісландії легше було контролювати, хто в’їжджає на її територію.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: “Без тестів та карантину”: українці місяць зможуть їздити до однієї з країн ЄС

Останні новини
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward