Рецепт паски з цукатами та родзинками

event 06:31 П’ятниця 30 Квітня 2021 БЛОГ
паска

Традиційна паска 2 травня буде на столах вірників східного обряду. Але чимало господинь на Великдень 2021 приготують і солодку паску. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Тому пропонуємо рецепт паски з цукатами та родзинками. До речі, цей рецепт паски на півлітри молока.

Інгредієнти для паски:

  • Молоко – 0,5 л
  • Дріжджі свіжі – 60 г
  • Масло – 200 г
  • Цукор – 400 г
  • Яйця – 5 шт
  • Борошно – 1 кг
  • Родзинки – 100 г
  • Цукати – 100 г
  • Ванільний цукор – 1 пакетик
  • Лимон – 1 шт
  • Апельсин – 1 шт

Здобна дріжджова випічка починається з опари на паску. Для цього підігрійте молоко до кімнатної температури (тут головне не перегріти), покришіть у молоко дріжджі, це зручно робити руками.

Додайте 200 г цукру та 2 ст л борошна. Добре перемішайте до однорідної маси. Накрийте чистим рушником або затягніть харчовою плівкою. Поставте в тепле місце приблизно на 20 хв – опара має збільшитися вдвічі.

Масло поріжте на дрібні шматочки і залиште, щоби воно стало м’яким. Родзинки і цукати залийте окропом. Відділіть білки від жовтків. Білки збити до густої піни. Жовтки розтерти з 200 г цукру, що залишився, і ванільним цукром до утворення пухкої світлої маси. Це займе 5-10 хв.

Коли опара для паски збільшилася вдвічі, виливаємо її у велику миску або каструлю, де міситимемо тісто. Зараз тісто зручно вимішувати в хлібопічці або кухонному комбайні. Ви також можете скористатися нею.

До опари додайте жовтки з цукром та масло. Поступово підсипаємо борошно і замішуємо тісто – руками або в комбайні. Вимішуйте 15-30 хв. Накрийте рушником і залиште в теплому місці, щоб підросло.

Зливаємо воду з родзинок і цукатів, промокаємо паперовим рушником і обвалюємо в борошні. На дрібному терку натираємо цедру з лимона й апельсина. Цедра — це лише кольоровий шар фрукта, якщо ви натрете білу частину – вона буде гірчити. Тому не переборщіть.

Коли тісто підросло вдвоє, додайте до нього цедру і родзинки з цукатами, вимісіть руками. Обережно частинами додайте збиті білки. Акуратно вмішайте їх у тісто руками. Поставте тісто підійти на 30 хв.

Змастіть маслом форми для пасочок. Ви можете використовувати як металеві багаторазові, так і паперові одноразові форми. Викладіть тісто у форми так, щоби заповнити лише пів форми. Залишаємо пасочки підрости майже до верху форми. Не дайте пасочкам зрівнятися з формою, інакше можуть “втікати” при випіканні.

Розігрійте духовку до 170 градусів.

Поставте пасочки випікатися. Пекти приблизно 40 хв – залежить індивідуально від кожної духовки. Перевіряйте дерев’яною шпажкою – вставте її в пасочку: якщо шпажка виходить майже суха і до неї не налипає тісто, тоді пасочка готова.

Коли пасочки виросли, зарум’янилися зверху і пройшли тест на “суху шпажку” – дістаньте їх з духовки й залиште вистигати. Якщо ви не плануєте покривати пасочки солодкою глазур’ю, тоді перед випіканням можете змастити їх жовтком, так шапочки будуть гладкими і лискучими.

Рецепт глазурі для паски. Якщо ви хочете покрити пасочки солодкою глазур’ю, тоді збийте білок одного яйця з кількома краплями лимонного соку і 130-150 г цукру-пудри. Це можна зробити виделкою або міксером. Має вийти густа маса – тягуча, як сметана. Якщо маса рідша – вона може не зсохнути і шапочки будуть липкі.

Нанесіть глазур і посипте кольоровими посипками, цедрою, сухофруктами чи цукатами. Усім, що нафантазуєте. Смачної вам паски.

Джерело: сайт PMG.UA

Читайте також: Як приготувати класичну паску: покроковий рецепт

Останні новини
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward