Парацетамол впливає на свідомість і робить людей більш безрозсудними – дослідження

event 10:55 Четвер 10 Вересня 2020 ПОДІЇ

Лікарський препарат ацетамінофен, також відомий як парацетамол, входить до складу 600 найпоширеніших ліків в США (під торговими назвами Тайленол і Панадол). Понад 25% населення цієї країни приймають парацетамол щотижня, прихильність до нього дуже велика. Нещодавно було оприлюднено висновки вчених з Університету штату Огайо, які виявили, що ці ліки впливають на поведінку людей, роблячи їх більш безрозсудними.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Знеболювальний ефект парацетамолу заснований на зниженні гостроти почуттів, зменшенні тривожності пацієнта. Він перестає турбуватися, заспокоюється, перестає остерігатися ризиків. В цьому і криється небезпека – під впливом препарату людина перестає адекватно оцінювати ризики навіть при наявності прямих вказівок. Така “безстрашна” поведінка обіцяє серйозні проблеми.

Для перевірки гіпотези вчені взяли групу з 500 студентів, половині з яких давали максимальну дозволену дозу в 1000 мг парацетамолу на добу, решта отримали плацебо. В ході випробувань студентів просили грати в тестову гру на комп’ютері, в якій потрібно обережно накачувати кульку, щоб вона не луснула, і заробляти очки. Ті, хто приймав ліки, в гонитві за очками без коливань перекачували м’ячик надміру, тоді як інші намагалися не ризикувати і зберігати його.

Додатково студентів під впливом парацетамолу опитували психологи і з’ясувалося, що майже всі втратили природний страх перед стрибками з висоти, зануренням на глибину і іншими екстремальними розвагами. Але не тому, що осміліли або повірили в свої сили, просто їх сприйняття реальності і критична оцінка ситуації різко притупилися. Нічого страшного в ході експериментів ніхто з випробовуваних не зробив, але саме відкриття і масштаби потенційної проблеми сильно турбують вчених.

Джерело: сайт Techcult

Читайте також: Сьогодні останній день для зміни місця голосування: як це зробити онлайн

Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward