Небезпечні лайфхаки для кухні: 10 звичок, від яких потрібно позбутися

event 09:19 П’ятниця 29 Липня 2022 БЛОГ

Домашні страви – серйозний конкурент будь-якому ресторанному куховарству, адже все, що приготовлено з любов’ю, набагато смачніше “конвеєрної” продукції. Наші мами і бабусі роками набували свої кулінарні звички, передаючи їх з покоління в покоління, пише уніан.

• УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Чому не можна розморожувати м’ясо у воді

Всім відомо, що заморожене м’ясо повинно зберігатися при температурі – 18ºС. Будь-які цифри зі знаком ” + ” – це вже ризик, так як при таких умовах хвороботворні бактерії в м’ясної продукції розмножуються дуже швидко. Саме тому розморожувати м’ясо при кімнатній температурі категорично не можна. Якщо ви не знаєте, як правильно і швидко розморозити м’ясо, то мікрохвильовка або холодильник – оптимальні варіанти.

Чому м’ясо не можна мити

Вельми поширена звичка – мити шматок м’яса перед початком готування. З одного боку, це природно – ви таким чином очищаєте шматок від зайвих бактерій і забруднень. З іншого боку – мікроорганізми з телятини, свинини, баранини і яловичини можуть “перебігти” на кухонні поверхні, тарілки, ножі і навіть продукти. Якщо ви вважаєте, що м’ясо потрібно мити обов’язково – потримайте його 1-2 хвилини в глибокій мисці з крижаною водою, не розбризкуючи її навколо себе.

Чому не можна ставити гаряче блюдо в холодильник

Така заборона ввібрана буквально з молоком матері – гарячі страви в холодильнику призводять не тільки до поломки самої техніки, а й до псування всіх продуктів, що лежать поруч. Це вірно, але є нюанс – при кімнатній температурі бактерії розмножуються блискавично, а ваше блюдо стане для них відмінним середовищем. 

Обпалююче-гарячу їжу дійсно ставити в холодильник не можна, тому варто почекати, поки вона злегка охолоне, а потім прибирати. Пам’ятайте про те, що поза холодильником їжа може безпечно зберігатися максимум 1-2 години.

Чому не можна їсти сире тісто

Багато господинь пробують сире тісто, щоб зрозуміти, чи достатньо вони поклали тих чи інших інгредієнтів. Здається, що з маленького шматочка нічого не буде, але це помилкова думка. У тісто додані сирі яйця, які можуть бути заражені сальмонелою. А навіть якщо ви не використовували яйця для випічки, то сире тісто все одно небезпечно – в ньому часто присутня кишкова паличка. Так що, подібну продукцію без термічної обробки вживати в будь-якому випадку не можна.

Чи можна залишити рибу в маринаді на ніч

Якщо ви вирішили приготувати собі чудову вечерю і поставили маринуватися рибу, не забудьте відправити її в холодильник. Ситуація та ж, що і з м’ясом – при кімнатній температурі шанс розмноження хвороботворних бактерій дуже великий. Крім того, в самій рибі можуть бути присутніми ті чи інші небажані мікроорганізми, тому не випробовуйте долю – не залишайте рибу на кухні.

Чому мед при нагріванні перетворюється на отруту

Існує думка, що при нагріванні з меду виділяються різні канцерогенні речовини, які небезпечні для людини. У такої теорії є свої шанувальники і противники, але суть зрозуміла – для власної безпеки краще не експериментувати. Кип’ятити мед або нагрівати його занадто сильно явно не варто, злегка підігріти для чаю або випічки – цілком допустимо.

Чому потрібно солити в кінці і високо

Професійні кухарі стверджують, що солити їжу потрібно тільки в кінці, інакше під час готування вона випарується. Цієї звички немає у старшого покоління – додавання спецій відбувається хаотично і з натхнення. Якщо ви не хочете отримати блюдо з дивним смаком – соліть його в кінці.

Крім того, тримати сільничку або кидати дрібку солі потрібно якомога вище. Секрет в тому, що чим вище початкова точка положення спеції по відношенню до страви, тим краще вона розподіляється по її поверхні. Таким чином, у вас більше шансів дотриматися потрібних пропорцій і менше шансів пересолити вечерю.

Чому масло треба лити на гарячу сковороду

Ще одна прикра звичка – поспішати з процесом готування і наливати масло на теплу сковороду. Особливо це стосується ситуації, коли ви смажите цибулю. Суть в тому, що на недостатньо розігрітій сковороді овоч не встигає “схопитися” і відразу обрости скоринкою, він буде перебувати в стані томління. Це позначиться і на смакових якостях, і на калорійності. Загалом, запам’ятайте – перш, ніж наливати масло, як слід розігрійте сковороду.

Чому м’ясо сіріє і чому вимити його – погана ідея

М’ясо, яке довго лежало в холодильнику на тарілці, швидше за все, заветрилося і набуло сіро-жовтого відтінку. Так буває, якщо не дотримуватися правил або терміни зберігання продуктів у холодильнику. У такому випадку багато господинь просто промивають м’ясо під проточною водою, а це невірно – від нальоту і запаху позбутися не вийде.

Вам потрібно взяти шматок м’яса і гострим ножем зішкребти верхню частину – ту, де з’явився непривабливий колір. Тільки потім м’ясо можна промити під водою і обсушити рушником. Звісно, в разі зіпсованого шматка такий варіант не підійде, але якщо м’ясо просто залежалося – врятує становище.

Навіщо вимішувати фарш і чому руками – не можна

Деякі господині в спробах ретельно вимішати фарш, розпускають руки. Залежно від рецепта, в ємність з фаршем відправляються яйця, спеції, булочки, молоко, або нічого з цього, а що-небудь інше. Потім вивіреним рухом господиня перетворює і без того подрібнене м’ясо на різнокольорову масу, дбайливо посипану перчиком. Це давня звичка, але не означає, що правильна.

Вся справа в тому, що при такому підході фарш стає жорстким, втрачає свою повітряну текстуру і приємний природний аромат. Якщо не хочете собі такої ситуації, перемішуйте фарш ложкою або спеціальною лопаткою. Формуючи котлети, не стискайте їх, а злегка прихлопуйте. У процесі смаження не проколюйте зубочисткою, інакше все соки витечуть, а про пишність можна і зовсім забути.

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward