“Не експрес тести, а ПЛР!”: Супрун розповіла, що робити аби інфекція не розповсюджувалася швидко

event 11:35 Четвер 26 Березня 2020 ПОДІЇ

Найбільше людей, заражених новим коронавірусом, помирають там, де мало тестують людей навіть за найменших симптомів COVID-19.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Це ж стосується і України, заявила колишня в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун. За її словами, самоізоляція не має такого ефекту, насамперед потрібно робити саме тести, але не експрес, а ПЛР.

Коментар: “Приїхав із заробітків з Італії, повертається до своєї сім’ї – бачиться з дружиною, дітьми, онуками, батьками. Має контакт з 15 людьми. Через тиждень він хворіє, а всі ці люди вийшли з дому і контактували з іншими. Так усе й починається”, – зазначила вона.

Супрун вважає, що карантинні заходи, введені українською владою, повинні ґрунтуватися на прикладі тих країн, які мали найефективніший спосіб реагування, менше заражених людей і менше смертей від цієї хвороби.

Коментар: “Це Південна Корея, Тайвань, Німеччина. Вони робили дуже багато тестів. Маються на увазі не швидкі тести, а ПЛР – полімеразна ланцюгова реакція. Це справді золотий стандарт. У цих країнах людей, які мали симптоми захворювання або контакт із хворими або тими, хто приїхав із країн, де поширено вірус, тестували саме на ПЛР. А потім тестували їхні контакти і відправляли в ізоляцію”, – зазначає колишня в.о. голови МОЗ.

Вона переконана, що людей із підозрою на коронавірус не можна залишати вдома, де вони будуть постійно контактувати з іншими, а справді ізолювати їх, навіть від своєї сім’ї.

Коментар: “Розміщувати в місцях туристичного відпочинку, в готелях. І це найкращий спосіб зменшити кількість інфікованих. Бо ніяка система охорони здоров’я у світі не зможе бути готова до великої кількості хворих, якщо не зробити ті перші кроки. Тепер ми це розуміємо”, – підкреслила Супрун.

Водночас, додала вона, карантинні заходи – щоб люди не ходили на роботу або не виходили в місця скупчення людей, щоб не інфікувати себе або своїх родичів, – це вже другорядне. На третьому місці, за її словами, повинна бути підготовка українських лікарень до серйозних випадків, що вимагають реанімації та госпіталізації.

Коментар: “Але, щоб зменшити третій варіант, потрібно робити перше – тестувати багато людей… Коли в січні ВООЗ повідомила про новий вірус, який спровокував хворобу СОVID-19 і епідемію в Китаї, коли ми евакуювали з Уханя українців, було розуміння і велика ймовірність, що вірус дійде до нас. Вже тоді ми повинні були закупити достатньо засобів індивідуального захисту, а не продавати їх. Потрібно було готувати лікарні, розробити маршрут пацієнта, купувати тести або робити свої. Тепер ми позаду багатьох інших європейських і азійських країн. Пробуємо швидко діяти, але несистемно і нескоординовано”, – підсумувала Супрун.

Джерело: Gazeta.ua

Читайте також: У Вінниці на карантин закрили навіть пологовий будинок

 

 

Теги:
Останні новини
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward