“Чи зникають з часом антитіла до коронавірусу?”: пояснення від лікарів

event 13:09 Вівторок 01 Вересня 2020 У СВІТІ

Імунітет проти коронавірусу в людському організмі тримається лише декілька місяців.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Деталі: Раніше медики вже заявляли, що імунітет проти коронавірусу в організмі людини тримається всього декілька місяців. Однак, відомі випадки повторного зараження вимагають більш ретельних досліджень.

У Гонконзі вчені вперше офіційно підтвердили повторний випадок зараження COVID-19 через 4,5 місяці після хвороби.

“Щасливчиком” виявився 33-річний чоловік, який вперше перехворів коронавірусом ще в кінці березня. Після повернення з Іспанії в середині серпня чоловікові знову зробили ПЛР-тест, який виявився позитивним. Однак, після порівняння вчені виявили, що друга інфекція у пацієнта несуттєво відрізняється від вихідного штаму вірусу. Це і доводить саме повторне зараження, а не затяжне попереднє захворювання.

Також була інформація про повторне зараження COVID у жителів Нідерландів і Бельгії. Випадки подібного інфікування вкрай рідкісні, але їх не можна повністю виключити, заявила у вівторок, 25 серпня, на брифінгу в Женеві офіційний представник ВООЗ Маргарет Харріс.

Раніше фахівці припускали, що антитіла в організмі людини, яка перехворіла, зберігаються лише декілька місяців. Інші ж розраховували на те, що імунітет зберігатиметься набагато довше, в середньому два, а то і три роки. 

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко підтвердив, що після хвороби приблизно за 3-4 місяці кількість антитіл в організмі людини зменшується, що може означати можливість повторного інфікування.

Коментар: До сьогоднішнього дня невідома кількість та тривалість набутого імунітету внаслідок перенесеної хвороби. Те, що ми зараз відслідковуємо, що на 3-4 місяць після хвороби кількість антитіл значно зменшується, і часто тести не виявляють антитіла в крові тих, хто перехворів. Це може свідчити про те, що антитіла через 5-6 місяців після перенесеної хвороби можуть взагалі пропасти, і може бути повторне інфікування. Хоча випадків повторного інфікування на сьогодні одиниці”, – сказав Ляшко.

Деталі: На думку української імунологині Алли Волохи, робити будь-які висновки по одному випадку повторного захворювання неможливо. Оскільки, це можуть бути індивідуальні особливості організму. 

Коментар: Перехворівши на коронавірус, або на іншу хворобу, людський організм може виробити імунітет, а може і ні. Це залежить від індивідуальних особливостей організму.

Є таке поняття, як вірулентність у вірусу та імуногенна здатність викликати імунну відповідь.

Вона може від самого початку бути низькою, тим більше що це РНК-вірус, а він погано викликає імунну відповідь“, – розповів імунолог Олег Назар.

Деталі: Як виробляються антитіла в організмі, що перехворів на коронавірус, в якій кількості, і як надовго поки точно невідомо. Щоб все це дослідити, потрібні роки.

Коментар: У світі 30% людей взагалі ніяк не реагують імунно ні на інфекцію, ні на вакцинацію. І це могла бути саме людина з цієї групи. Так, перехворівши, організм виробляє якісь антитіла, але клітини пам’яті не формуються, відповідно, через декілька місяців імунітет до коронавірусу пропадає, і людина заражається повторно“, – каже імунолог Олег Назар.

Що стосується вакцин, Олег Назар запевняє, що ті препарати, які розробляються, повинні бути ефективними для більшості людей, крім тих, чий організм просто не реагує на вакцину.

Джерело: сайт Апостроф

Читайте також: Скільки українських медиків заразилися коронавірусом: останні дані

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward