Сорок Святих Мучеників 2021: традиції свята і прикмети

event 17:31 П’ятниця 12 Березня 2021 БЛОГ

Свято 40 святих є одним з найважливіших днів у церковному світі. У цей день православний світ вшановує пам’ять сорока Севастійських мучеників. Віряни вшановують пам’ять сорока святих, які прийняли мученицьку смерть за християнську віру. У цей день трохи пом’якшуються харчові обмеження Великого посту. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Дата 40 святих у 2021 році

Це свято є неперехідним і завжди відзначається в один день – 22 березня. Часто цей день припадає на Великий піст і на честь свята дозволяється їсти гарячу їжу з рослинною олією і пити вино. 22 березня потрібно сходити до церкви і помолитися Богу. 

Історія свята: хто такі сорок святих

У 320 році в місті Севастія воїнів римської армії змусили приносити жертву язичницьким ідолам. Тоді країною керував противник християнства імператор Ліциній. Тридцять дев’ять християнських солдатів відмовилися це робити, за що їх роздягли і помістили в крижане озеро. Один з мучеників не витримав тортур і вибіг на берег, але тут же помер.

Один з імператорських вартових воїн Аглая, бачачи страждання мучеників, увірував у Христа і приєднався до в’язнів. Командування побило до смерті сорок Севастійських святих, а їх кістки кинули в річку. Через три дні сорок святих з’явилися севастійському єпископу і попросили поховати їх мощі.

Традиції свята і прикмети

До цього дня господині печуть булочки у вигляді жайворонків з пісного дріжджового тіста, оскільки птахи до цього дня повертаються з теплих країв. Пташкам роблять з родзинок очі, а в тісто додають різні горішки. Такою здобою обов’язково пригощають дітей і хрещеників.

Дівчата проводили ворожіння з борошняних жайворонків. Кидали булочку через плече – куди птах покаже хвостом, звідти прийде наречений. Також давали покуштувати булочок собаці – чию страву пес першим спробує, та перша вийде заміж.

На сороки прийнято запрошувати в будинок близьких людей і чим їх більше буде, тим краще. У цей день не можна прибирати, займатися важкою працею, вишивати. Також не можна лаятися і гніватися, позичати гроші, садити горох. Доброю традицією вважається прочитати молитву біля ікони сорока святих.

Доброю прикметою в цей день вважається побачити перелітних птахів – це обіцяє хороший урожай. Вважається, що яка погода 22 березня – такою вона буде в наступні 40 днів.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Переведення годинника 2021: коли Україна перейде на літній час

Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward