Як кількість підключених пристроїв впливає на швидкість домашнього інтернету

event 15:57 Четвер 05 Серпня 2021 БЛОГ

Число мобільних гаджетів зростає з кожним днем. Сьогодні від роутера потрібно не тільки підключення до Інтернету, а стійкий, безперебійний доступ з високошвидкісним обміном даними.

Роутери – точки доступу для роботи одночасно з декількома пристроями, що пов’язуються в локальну мережу. Кожен гаджет отримує бездротове з’єднання з Інтернетом, обмінюється сигналами і цифровими даними з іншими членами домашньої або робочої мережі. Прилад використовує в роботі спеціальні таблиці маршрутизації, звідси ще одна назва – маршрутизатор.

Wi-Fi маршрутизатори зрозумілі і не складні в установці, налаштуванні і використанні. Навіть не досвідчений в технічних аспектах користувач без проблем самостійно вибере і підключить роутер. Для клієнтів, які планують провести інтернет Датагруп в Дніпрі, провайдер підготував зрозумілі керівництва по вибору роутерів і їх базовим характеристикам. На сайті є можливість замовити оренду маршрутизатора. Ті, хто не знає точно, як правильно це зробити, можуть викликати майстра для установки і налаштування точки доступу в квартирі, приватному будинку, офісі або іншому приміщенні.

У побутових маршрутизаторів обмежена ресурсомісткість: не можна підключити по кабелю і бездротовому протоколу скільки завгодно пристроїв. Зрозуміти, що підключень занадто багато, можна по зменшенній швидкість передавання даних і якості прийому.

Маршрутизатору все одно на те, що хтось із членів сім’ї гортає в смартфоні стрічку Facebook, качає пісню, дивиться фільм в онлайн-кінотеатрі. Він постарається розподілити ресурси на підключення гаджети рівномірно. В результаті користувач соціальної мережі не відчує дискомфорту, але тому, хто вирішив насолодитися кіно, доведеться змиритися з паузами і ривками.

Як отримати від роутера максимальну продуктивність

По кабелю до маршрутизатора можливо підключити від одного до чотирьох пристроїв, в залежності від кількості портів LAN. Одночасно з цим він забезпечує сполучення з Інтернетом декільком десяткам бездротових девайсів. І на відміну від провідних точне число бездротових підключень більшість виробників в специфікаціях не обумовлює.

Технічно кількість бездротових клієнтів обмежена граничним параметром IP-адрес, підтримуваних DHCP-сервером. Ця характеристика знаходиться в меню налаштувань. Називається по-різному, наприклад, «Кінцевою адресою пулу IP-адрес» в моделях Asus або «Кінцевими IP-адресами» у Tp-Link. У рядку кінцевих IP вказана комбінація з 10 цифр (192.168.1.254 або 192.168.0.199), де останні цифри – теоретично можливе число підключень.

Не слід спокушатися вражаючими цифрами максимальної пропускної здатності. Особливість роботи точки доступу в тому, що навантаження розподіляється між усіма підключеними гаджетами. Наприклад:

  • до Wi-Fi роутера підключено 10 пристроїв;
  • в специфікаціях зазначена швидкість 300 Мбіт/с;
  • значить кожний підключений клієнт може розраховувати на швидкість не більше 30 Мбіт/с.

Але є ще одна технічна тонкість. Продуктивність залежить не від сумарної кількості підключених пристроїв, а від їх одночасної активності.

Підводячи підсумки, можна резюмувати:

  • чим більше навантаження на маршрутизатор, тим нижче швидкість бездротового інтернету, більше затримка, ймовірність збоїв і зависань;
  • продуктивність залежить від «начинки» маршрутизатора. Пристрій з більш продуктивним процесором спокійно потягне навантаження, з яким не впорається слабенький роутер.

Переконайтеся, що до домашньої мережі не підключилися непрохані гості. Рекомендують періодично проводити діагностику Wi-Fi мережі, особливо якщо помітили зниження швидкості роботи або ослаблення сигналу Wi-Fi. Можна перевірити число підключень до бездротової мережі в панелі управління роутером. А ще краще періодично міняти пароль від мережі Wi-Fi і не використовувати прості комбінації, які легко зламати.

Теги: реклама
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward