“Прикидається кущем”: у Новій Зеландії птахом року став папуга, що не вміє літати

event 23:42 Вівторок 17 Листопадаа 2020 У СВІТІ

Птахом року в Новій Зеландії став папуга виду какапо, який не вміє літати. Від хижаків у нього дуже цікавий захист — птах прикидається кущем.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Про це повідомляють організатори конкурсу.

Вони проводять змагання птахів Нової Зеландії, аби привернути увагу до їхніх проблем — 80% місцевих видів перебувають під загрозою вимирання через скорочення ареалу проживання, зміни клімату, завезених хижаків, діяльність людини тощо.

Какапо, який став птахом 2020 року, також залишилось дуже мало. Це єдиний вид папуг, який у процесі еволюції розучився літати та веде нічний спосіб життя (вдень вони ховаються у норах або в інших схованках). Від хижаків він захищається тим, що прикидається кущем.

Цей вид є найбільшим серед папуг (2-4 кг та довжина близько 60 см), ще однією його цікавинкою є те, що какапо має гарний запах, який порівнюють з “мускусними ефірними оліями, що створені близькосхідними парфумерами” або ж “зі смолою та деревом, як зі старого футляру”.

Раніше ці папуги жили на всіх островах Нової Зеландії, однак діяльність людини сприяла майже повному зникненню цього виду — найбільше вони постраждали від інвазивних хижаків, тобто тих, яких завезли люди, наприклад, щурів та котів. До цього какапо здебільшого захищались від хижих птахів, а до нових ворогів були не готові.

Влада країни реалізує програму, яка має захистити цей вид, і вона вже працює. Так, якщо в 90-их роках залишилось лише 50 птахів, то зараз їх вже 213.

Какапо став першим птахом у країні, якій двічі перемагав на конкурсі птаха року — вперше цей папуга тріумфував у 2008 році.

Як зазначає CNN, для Нової Зеландії голосування за найкращого птаха — дуже “гаряча” подія, яку можна порівняти з реальними виборами.

Зокрема, багато знаменитостей і політиків підтримують своїх кандидатів, що додає інтерес до голосування. Як і на виборах, є місце для фальсифікацій. Так, цьогоріч за плямистого ківі 1,5 тисячі разів проголосували з однієї IP-адреси, однак шахраїв викрили й птаха цих голосів позбавили.

Є знаменитість і серед птахів какапо — Сірокко. Цей папуга навіть має свій профіль у Twitter, а найбільш відомий випадок за його участі — зйомки у фільмі BBC “Останній шанс побачити”. Тоді Сірокко возили Новою Зеландією, аби розповісти про проблеми цього виду, і в одному з моментів він намагався спаритись з головою зоолога Марка Карвардіна.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: Затверджено список перенесених робочих днів на 2021 рік

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward