Польща хоче лібералізувати працевлаштування лікарів з третіх країн

event 12:39 П’ятниця 18 Грудня 2020 ПОДІЇ

Попри супротив Сенату (верхня палата парламенту Республіки Польща), сьогодні вночі був прийнятий проєкт Закону “Про заходи щодо забезпечення медичним персоналом в період епідемії”. Даний документ ініціювала і підтримувала правляча партія “Право і Справедливість”, тому існує висока ймовірність того, що закон дуже швидко буде підписаний президентом країни.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Проєкт закону містить пакет заходів, які мають покращити роботу польської системи охорони здоров’я в період епідемії, в умовах якої особливо гостро постала проблема дефіциту лікарів та медичного персоналу. Серед іншого закон суттєво спрощує умови для працевлаштування лікарів та медичного персоналу з т.зв. третіх країн (не варто плутати з поняттям “країн третього світу”), тобто держав, які не входять до Спільноти.

В Польщі ще перед вибухом COVID-19 спостерігався дуже гострий дефіцит лікарів, тому дискусія щодо лібералізації законодавства, яке регулює визнання дипломів та кваліфікацій медичних працівників з третіх країн точиться досить тривалий період. В політичних та експертних дебатах на цю тему прямо говориться, що мова йде про відкриття даної професії для медичних працівників з України.

На цей момент законодавство Польщі відноситься до одного з найбільш жорстких та несприятливих для медичних працівників третіх країн, тому українські спеціалісти емігрують переважно до Західної Європи. Тим не менш, навіть у таких умовах, в останні роки в Польщі кількість медичних працівників з України виросла в декілька десятків разів.

Експерти прогнозують, що в разі лібералізації працевлаштування, до Польщі може виїхати близько 20-30% українських лікарів, що створить критичну загрозу для системи охорони здоров’я України. Вони звертають увагу на те, що влада терміново має розробити пакет реальних заходів щодо підвищення престижу та оплати даної професії в державі.

Джерело: сайт mind

Читайте також: У парламенті Іспанії підтримали легалізацію евтаназії

Теги: Польща
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward