“Чому обрали “Новачок”: розробник смертельної отрути розповів, чому Кремль “полюбив” саме її

event 17:40 Середа 09 Вересня 2020 ПОДІЇ

Вчений вважає, що російські спецслужби розраховували, що у світі мало знають про “Новачок”.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Один із розробників “Новачка” Віл Мірзаянов висловив переконання, що російські спецслужби, використовуючи цю отруту, розраховували, що у світі дуже мало знають про цю речовину. 

Коментар: “Думаю, що розрахунок був на те, що про “Новачка” просто мало хто знає. Вони (мова про російські спецслужби), мабуть, книг не читають”, – вважає фахівець.

Крім того, Віл Мірзаянов прокоментував, чому у світі досі не заборонили виготовлення цієї хімічної зброї.

Коментар: “Після Солсбері її включили до списку речовин, заборонених міжнародною конвенцією про заборону хімічної зброї. Але у документі, на жаль, є лазівка. Вона не забороняє проведення науково-дослідних робіт в цій царині, забороняє лише розробку. Тому на цілком законних підставах Державний науково-дослідний інститут органічної хімії й технологій у Москві, звісно ж, продовжує роботу з удосконалення і навіть пошуку нових отруйних речовин. Швидше за все, це нова отрута, а не та, яка була виготовлена 30 років тому. Зараз вони законно цим займаються, бо конвенція дозволяє”, – додає винахідник.

Також, Віл Мірзаянов розповів про програму розробки отрути, яка була зупинена на початку 1993 року.

Коментар: “Наскільки мене не підводить пам’ять, держава може накопичити для досліджень до 200 кг будь-якої забороненої отруйної речовини. Якщо взяти “Новачок” А242, такого обсягу буде достатньо, щоби вбити десятки, сотні тисяч людей. Повертаючись до цієї лазівки в конвенції, я спочатку був проти ратифікації її в такій редакції. Але потім погодився, бо краще мати конвенцію у такій редакції, ніж взагалі нічого не мати”, – зазначив вчений.

За словами Віла Мірзаянова, публікацію формули “Новачка” в його книжці Росія назвала актом сприяння тероризму, проти нього намагалися відкрити провадження. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: “Підозрюють отруєння”: російський опозиціонер Навальний потрапив до реанімації

Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward