“З вертикальним дизайном”: Нацбанк випустив першу сувенірну банкноту (фото)

event 17:18 Четвер 26 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Національний банк України 26 листопада випустив нову сувенірну неплатіжну банкноту. Як повідомляє пресслужба НБУ, банкнота присвячена Герою України, першому космонавту незалежної України Леоніду Каденюку. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Чим особливий дизайн

“Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України” – це перша українська сувенірна банкнота з вертикальним дизайном. 

Основне зображення лицьового боку сувенірної банкноти – портрет Леоніда Каденюка, над яким напис – ПЕРШИЙ КОСМОНАВТ УКРАЇНИ; логотип Державного космічного агентства України (праворуч).

Основне зображення зворотного боку – космічний корабель “Колумбія” на тлі планет сонячної системи; над ним написи THE FIRST ASTRONAUT OF UKRAINE.

Над створенням дизайну сувенірної банкноти працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук.

Про захисні елементи

У банку кажуть, що банкнота містить великий спектр захисних елементів, зокрема – оптично-змінний елемент SPARK у вигляді земної кулі (під час зміни кута нахилу банкноти на ділянках зображення спостерігаються переходи від зеленого кольору до синього). Банкнота виготовлена на папері з водяним знаком (зображення земної кулі з материками).

Її віддруковано за допомогою офсетного, інтагліо, трафаретного та високого способів друку з використанням захищених фарб.Розміри сувенірної банкноти 80×170 мм, тираж – 50 000 штук (зокрема 40 000 у сувенірній упаковці). Придбати сувенірну банкноту “Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України”, яка не є платіжним засобом, можна буде в пунктах продажу Національного банку України та банків-дистриб’юторів.

Вартість такого сувеніру поки не називають.

Довідково

Леонід Каденюк 1997 року здійснив політ на американському космічному шатлі “Колумбія” (місія STS-87) у складі міжнародного екіпажу. 

Український космонавт-дослідник виконав широкий спектр робіт у рамках спільного українсько-американського експерименту, завданням якого було дослідження впливу мікрогравітації на ріст і розвиток вищих рослин.

Джерело: сайт ШоТам

Читайте також: Скільки коштуватиме газ для споживачів у грудні: оприлюднено ціни

Теги: Нацбанк
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward