Вчені попереджають: вейпи генерують зовсім не безневинний “пар”, а небезпечний хімічний аерозоль

event 16:57 Понеділок 21 Вересня 2020 ПОДІЇ

Адміністрація кампусів багатьох ЗВО США зіткнулася з проблемою, через яку десятиліття боротьби з курінням і створення захищених від тютюнового диму зон виявляться даремно витраченим часом. Це за останні роки неймовірну популярність набрали електронні сигарети.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Так, самого тютюну та продуктів його згорання від них немає, зате багато того, що молодь називає нешкідливим словом “пар”. Але тут криється серйозна небезпека: речовина, що утворюється при використанні вейпів, до пару ніякого відношення не має.

Дослідники проблеми говорять, що вся справа в термінології та маркетингових хитрощах. Коли в опитуваннях студентів в одних і тих самих питаннях слово “випаровування” заміняли на “хімічні речовини” або “аерозоль”, кількість негативних відповідей зростала на 100% (у два рази) і навпаки. Хоча з наукової точки зору “пар” від електронних сигарет якраз і є аерозолем – суспензією, наповненою мікрочастинками важких металів, летючої органіки, нікотину, дрібнозернистих речовин і т.д.

Коріння проблеми відходить у минуле, коли для виходу на ринок виробники електронних сигарет повністю відмовилися від асоціацій з тютюном і палінням, як фізичним процесом. Замість цього акцент був зроблений на слово “випаровування” – всіляко підкреслювалося, що в вейпах нічого не спалюється, а значить, немає і шкідливого диму. Те, що токсини та канцерогени з аерозолю нікуди не поділися, замовчувалося. Навіть самі нові слова, на кшталт “вейп” і “парити” придумані для асоціації з чимось безпечним.

Стратегія виявилася виграшною, завдяки чому сучасна молодь не тільки не проводить ніяких паралелей між вейпами та трубками для паління минулого, а й в принципі вважає дану технологію апріорі безпечною. А плутанина в термінах ускладнює для влади та суспільства боротьбу з курінням законними методами. Вчені та активісти закликають змінити термінологію, щоб дати бій електронним сигаретам з таким же розмахом, як колись традиційним сигаретам.

Джерело: сайт Techcult

Читайте також: В Україні планують запустити новий маршрут швидкісного поїзда “Інтерсіті”

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward