Україні дали статус кандидата в ЄС. Що це дає та Хто ще є кандидатом

event 23:50 Четвер 23 Червня 2022 ПОЛІТИКА
status candydata

Європейська рада підтримала надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. 

Рішення було схвалено на основі рекомендації Європейської комісії, наданої 17 червня.

“Угода. Європейська рада щойно вирішила отримати статус кандидата в ЄС для України та Молдови. Історичний момент. Сьогодні вирішальний крок на вашому шляху до ЄС. Вітаю Володимира Зеленського та Маю Санд  та народи України і Молдови. Наше майбутнє разом”, – написав у Twitter президент Європейської ради Шарль Мішель.

Після надання статусу кандидата країна має здійснити реформи, потім провести десятки переговорів та консультацій з органами ЄС щодо вступу та підлаштувати роботу своїх інституцій до стандартів союзу. 

Наскільки це буде довго, судити зараз не можна. Україна має унікальну ситуацію: перебуває у стані війни, виконала значну частину необхідних реформ Однак ми можемо поглянути, які ж країни також мають статус кандидата й скільки часу перебувають на цьому етапі. Усього кандидатами без України є 5 держав:

  • Туреччина має статус кандидата найдовше – з 1999 року. Перемовини щодо її членства тривали з 2005 року. Утім з 2016 через порушення у сфері прав людини ЄС призупинив цей процес. 
  • Решта країн – це Західні Балкани: 
  • Північна Македонія – статус кандидата з 2005 року;
  • Чорногорія – з 2010 року; 
  • Сербія – з 2012 року; 
  • Албанія з 2014 року;

Що дає статус кандидата: 

Україна у статусі кандидата отримає вагомий імідж майбутнього члена ЄС. Це означає – що у країні борються з корупцією, прозорі державні механізми для розвитку бізнесу, зростають соціальні та економічні стандарти. 

Це приваблює інвесторів, які Україна також отримає доступ до передвступної підтримки – фінансових інструментів Євросоюзу. У країн, які вступали до ЄС у нульових, ще на етапі інтеграції починало зростати ВВП внаслідок прямих іноземних інвестицій.

Росії цей статус говорить чітке “прощавай”. Україна де-юре демонструє себе, як частину західного цивілізованого світу, а не “русского міра” та країн колишнього радянського блоку. 

Аналітикиня Центру Європейської політики Аманда Пауль зазначає, що у короткостроковій перспективі кандидатство буде сильним геополітичним меседжем щодо підтримки України. 

«Звісно, якщо говорити про грошові витрати, це коштуватиме Євросоюзу більше грошей, аніж він витрачає зараз, адже фонди на країну зі статусом кандидата треба буде розширити ще й на Україну. Але варто поглянути й в довгостроковій перспективі. Україна – велика країна, у неї також величезний економічний потенціал», – зазначає вона, але додає, що у нашому випадку очікувати притоку інвестицій варто уже тільки після закінчення бойових дій. 

Статус можуть і забрати, якщо Україна не доведе здатність проводити реформи. Це може призвести до репутаційного удару. Однак тоді Україні можуть дати статус кандидата в кандидати, що не так добре, але теж непогано. Краще, ніж звичайне партнерство.

ЄС не визначив точну дату, до якої Україна має довести здатність проводити реформи. В пропозиції визначено, що Єврокомісія проведе першу оцінку наприкінці 2022 року, однак для відновлення реформ в Україні мають завершитися бойові дії, тому термін може бути, і найімовірніше буде продовжений.

Серед іншого, для збереження статусу кандидата Київ має завершити призначення вже обраного на конкурсі очільника САП, провести конкурс глави НАБУ тощо. 

Автор:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward