Протести в Киргизстані: резиденцію президента захопили протестувальники (фото)

event 10:24 Вівторок 06 Жовтня 2020 У СВІТІ

У Бішкеку тривають масові протести через результати парламентських виборів, які відбулися 4 жовтня. Протестувальники захопили резиденцію президента й будівлю Комітету нацбезпеки.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Захоплення “білого дому” – де президент?

Ще ввечері 5 жовтня була інформація про те, що мітингувальники оточили киргизький “білий дім” – резиденцію президента, де одночасно працює і парламент.

Згодом мітингувальники увійшли в середину. ЗМІ зазначають, що силовики не чинили особливого спротиву учасникам протестів. Натомість самі мітингувальники в соцмережах стверджують, що силовики “виявили свою солідарність протестам”.

Щоправда, самого президента Соонбая Жеенбекова там не було. Так само є повідомлення, що мітингувальники не помітили й охорони.

Прессекретарка президента Толгонай Стамалієва запевнила, що Жеенбеков досі в Бішкеку й не покидав столиці. З резиденції він поїхав близько 2 години ночі.

Коментар:Президент проводив особисті розмови з усіма політичними силами. Він розраховує на розсудливість організаторів акції протесту“, – зазначила Стамалієва.

Захоплення Комітету нацбезпеки й звільнення експрезидента

Після “білого дому” протестувальникам вдалося захопити й будівлю Комітету національної безпеки. Один з протестувальників заявив, що киргизький спецназ виявив свою солідарність з мітингувальниками.

Схоже, в захопленні Комітету нацбезпеки була єдина мета – звільнення експрезидента Алмазбека Атамбаєва, якого засудили на 11 років.

ГКНБ нын дарбазасы талкаланды. Спецназ чыгып эл менен экенин билдирди. Азыркы маал. Эл Жапаров, Исаков, Атамбаевды бошотууну талап кылууда.

Опубликовано Ulan Usoiun Понедельник, 5 октября 2020 г.

Що відомо про Атамбаєва?

Був президентом Киргизстану з 2011 по 2017 рік. У червні 2019 року парламент позбавив його недоторканості. Згодом його ув’язнили на 11 років за звинуваченнями у корупції.

За версією спеціальної депутатської комісії, експрезидент причетний до корупційних схем при модернізації ТЕЦ Бішкеку, що призвело до аварії на об’єкті у 2018 році. А також його звинуватили в незаконному привласненні земель і звільненні кримінального авторитета Азіза Батукаєва у 2013 році.

Чому в Киргизстані спалахнули протести

  • Усе через результати парламентських виборів, які відбулися 4 жовтня. Здолати прохідний бар’єр у парламент змогли лише 4 політичні сили, з яких 3 – пов’язані з владою.
  • Єдина опозиційна політсила “Бутун Киргизстан” хоча й пройшла в парламент, але отримає там мінімальну присутність, залишившись у відчутній меншості.
  • Люди не згодні з таким розкладом і вийшли на масові протести, заявляючи про фальсифікації результатів виборів і використання адміністративного ресурсу з боку влади.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: За добу на Рівненщині зафіксували 126 нових випадків COVID-19

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward