Мораторій для боржників: кого не можна примусово виселити з житла

event 16:08 Субота 25 Липня 2020 ПОДІЇ

Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон, яким продовжила дію мораторію на примусове відчуження житла, заставленого як забезпечення виконання зобов’язань позичальників.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Ще в 2014 році в Україні було запроваджено мораторій на стягнення майна українців, яке  надавалось у вигляді застави при оформленні кредиту в іноземній валюті. 

Тоді мораторій ввели на законодавчому рівні для того, щоб допомогти позичальникам, які взяли позику в іноземній валюті до суттєвого знецінення гривні, щоб їх не могли примусово позбавляти єдиного житла. Так само це стосується майнових поручителів. 

Такі положення було закріплено в законі “Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті”. Згідно з ним, мораторій мав діяти до 21 жовтня 2020 року.

Ці проблеми залишаються невирішеними і до сьогодні. Тому для підтримки українців, які мають непогашені кредитні валютні договори, депутати ухвалили закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті” (№3640). Таким чином можна буде  мінімізувати негативні наслідки інфляції гривні та вберегти наших співгромадян від скрутної фінансової ситуації.

Суть документу

Закон продовжує мораторій на примусове відчуження (перехід права власності від однієї людини до іншої) на єдине житло позичальників, майнових поручителів, поручителів. Говориться про майно, яке було заставлене як забезпечення виконання зобов’язань позичальників за валютними кредитами.

В акті позичальники знайдуть відповіді на питання щодо особливостей погашення основної суми заборгованості в іноземній валюті, а також порядок погашення різниці курсової, що виникає у бухгалтерському та податковому обліку кредиторів і позичальників. 

Крім того, закон встановлює порядок списання пені та штрафів, що нараховуються на основну суму заборгованості за такими кредитами.

Цей документ набирає чинності з дня його опублікування,  а втрачає – 1 січня 2022 року.

Економічний експерт Віктор Скаршевський переконаний, що коли мова йде про мораторій на стягнення майна, то тут потрібен індивідуальний підхід.

Коментар: “Це позитивне рішення для родин, які не можуть погасити кредит, адже вони й надалі можуть жити в них і не хвилюватись. Але ж, якщо банки не зможуть стягнути заставне майно, то й не буде низьких ставок за кредитами через досить високі ризики неповернення грошей”, – каже Віктор Скаршевський.

Експерт вважає, що якщо йдеться про непогашені кредити, потрібно окремо розбиратись в кожному конкретному випадку: чому не сплачують, які були ризики, коли кредит взяли в 2005 чи 2010 році, тому що було кілька суттєвих девальвацій гривні. 

Також він наголошує, що це рішення стосується приблизно 40 тисяч сімей.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Кабмін розподілив гроші з “коронавірусного” фонду: скільки і на що витратять

Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward