“Місцеві вибори й COVID-19”: що варто знати жителям Рівненщини

event 10:28 Субота 24 Жовтня 2020 РІВНЕ

Рівненщина поділена на 64 ОТГ та 4 райони. Саме у цих межах і утворені територіальні виборчі комісії, які організовують вибори до місцевих громад.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У Рівненській ОДА розповіли про особливості проведення місцевих виборів на Рівненщині.

На усіх 996 виборчих дільницях Рівненської області кожен виборець отримає по 4 виборчих бюлетені з виборів:

  • депутатів обласної ради;
  • депутатів районної ради;
  • місцевого голови;
  • депутатів місцевої ради (сільська, селищна, міська).

Усі мешканці міст обласного значення (Острог, Дубно, Вараш, Рівне) будуть вперше обирати депутатів відповідних районних рад.

У бюлетені застосовується поле з вибору кандидата з територіального виборчого списку, подібне до індексу на конверті, яке ми заповнюємо при поштовому листуванні.

Бажано з дотриманням трафарету внести цифру кандидата від 1 до 12 без “нуля”, навіть, якщо буде “нуль”, чи не дуже точне нанесення (невелике зміщення),  голос буде зараховано.

Всі гілки влади вживають необхідних заходів для підготовки до голосування 25 жовтня, щоб максимально забезпечити безпеку учасників виборчого процесу.

Питанням забезпечення засобами індивідуального захисту членів ДВК – це компетенція органів місцевого самоврядування, на території яких розміщенні виборчі дільниці.

Більше мільйона гривень було сконцентровано в місцевих бюджетах на ці потреби. Для роботи виборчих комісій здійснено закупівлю понад 82 тисяч захисних масок, 52 захисних рукавичок, 1500 літрів дезінфікуючих засобів.

Забезпеченість членів виборчих комісій мають контролювати як місцеві органи влади, так і суб’єкти виборчого процесу – політичні партії, що формують виборчі комісії зі своїх членів. З резервного фонду було забезпечено обласну виборчу комісію всім необхідним для роботи та засобами індивідуального захисту.

Сьогодні після 12.00 години дільничні виборчі комісії будуть формувати витяги зі списку виборців, в які будуть включати виборців, які мають відмітку “нсп” (нездатний самостійно пересуватися на постійній основі), їх включають у список. Також будуть включати тих осіб, які звернуться з відповідною заявою та нададуть довідку медичної установи чи відповідне підтвердження того, що особа перебуває на самоізоляції або лікується вдома.

Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. Застосовується окрема скринька, після кожного відвідування проводиться утилізація засобів захисту.

Територіальна виборча комісія, дільнична виборча комісія повинні організувати процес таким чином, щоб щонайменше кожної 4 години відбувалось  провітрювання приміщень, дезінфекція поверхонь, де працюють члени комісії, зміна масок, які рекомендовано носити не більше 4 години, дезінфекція рук.

В рамках відведеного часу і для голосування, і для підрахунку голосів це має робитися систематично для того, щоб не наражати учасників виборчого процесу, в тому числі членів комісії, на небезпеку зараження інфекційним захворюванням.

Виборчий кодекс України визначає порядок надання допомоги виборцю, який має певні вади здоров’я, йому може допомогти інший виборець. Але це  потрібно робити з відома присутніх членів комісії та учасників виборчого процесу (спостерігачі, кандидати).

Має бути оголошено, що в кабінку для голосування заходить людина, яка не здатна самостійно зробити вибір. Такій особі буде надана стороння допомога іншим виборцем. Ним не може бути учасник виборчого процесу чи членом комісії. Єдиний, хто може допомогти, якщо немає інших виборців, –  представник медіа.

Джерело: сайт Рівненської ОДА

Читайте також: Скільки бюлетенів отримають виборці в день голосування

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward