Довготривалі симптоми COVID-19 не проходять навіть після одужання — дослідження

event 16:03 П’ятниця 06 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Майже через рік після початку пандемії COVID-19, вчені й лікарі виявили незвичайне явище: багато пацієнтів, зокрема молоді, яким ніколи не була потрібна госпіталізація, довгий час страждають від симптомів хвороби, пише The Wall Street Journal.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

У багатьох людей ознаки захворювання з’являються через кілька тижнів або місяців після того, як вони повинні були одужати.

Часто виникають нові загадкові ускладнення, які можуть впливати на весь організм, такі як сильна втома, проблеми зі сприйняттям і провали пам’яті, шлункові розлади, порушення серцевого ритму, головні болі, запаморочення, коливання артеріального тиску і навіть випадіння волосся.

Texas passes 500K coronavirus cases; infection rate soars to new high

У лікарів викликає подив те, що більшість таких випадків зустрічається серед пацієнтів, чия хвороба протікала не у важкій формі. Це суперечить припущенню про те, що пацієнти з легкою формою коронавірусу одужують за два тижні.

Коментар:Зазвичай стійкі симптоми частіше спостерігаються у пацієнтів з важким захворюванням, але у випадку з COVID зовсім не так“, — сказала Тріша Грінхалг, професор Оксфордського університету.

За її словами, у багатьох таких пацієнтів хвороба проходила відносно легко, але такі симптоми, як провали в пам’яті і прискорене серцебиття, іноді тривали місяцями.

У жовтні Національні інститути здоров’я США додали опис подібних випадків у рекомендації з лікування коронавірусу, заявивши, що лікарі повідомляють про довгострокові симптоми і розлади, пов’язані з COVID-19, у пацієнтів з легкою формою захворювання.

Como uma tragédia ajudou a evitar outra. A estratégia de Taiwan no combate  à covid-19 ponto por ponto - Atualidade - SAPO 24

Оцінки кількості заражених з тривалими симптомами значно різняться. Недавнє опитування понад 4000 пацієнтів з коронавірусом показало, що близько 10% людей у віці від 18 до 49 років усе ще страждають від симптомів через чотири тижні після того, як захворіли. У 4,5% людей різного віку симптоми тривали понад вісім тижнів, а у 2,3% — більш як 12 тижнів. Дослідження ще не пройшло рецензування.

Інше попереднє дослідження в основному не госпіталізованих хворих з коронавірусом показало, що через 90 днів приблизно у 25% хворих як і раніше зберігався хоча б один симптом.

Згідно з європейським дослідженням, близько однієї третини з 1837 не госпіталізованих пацієнтів повідомили, що вони потребували доглядальниці через три місяці після появи симптомів.

У COVID-19 є ще одна особливість. За словами лікарів, хоча хвороба починається в легенях, вона часто вражає інші частини організму, в тому числі серце, нирки, травну і нервову системи.

Коментар:Я не зустрічав жодного захворювання, яке, як COVID, по-різному вражало б безліч систем органі”, — сказав Чень Цзицзянь, директор Медичного центру допомоги після COVID-19 в системі охорони здоров’я “Маунт-Сінай”.

Експерт Центру Джона Хопкінса: вірус всюди

На початку пандемії в США люди могли відстежити вірус по числу заражених: на багатолюдному заводі, в неблагополучному будинку для літніх людей і галасливому барі, пише The New York Times. Однак тепер випадків зараження так багато і в багатьох місцях, що люди приходять до лякаючого висновку: вони поняття не мають, де поширюється вірус.

Коментар: Схоже, що він всюди“, — сказала Крістал Вотсон, старший науковий співробітник Центру з безпеки в галузі охорони здоров’я ім. Джона Хопкінса.

За підрахунками Вотсон, стає складно відстежити випадки зараження COVID-19, коли показник поширення вірусу становить більш ніж 10 випадків на 100 тис. осіб.

У деяких найбільш постраждалих районах США вірус поширюється в 10-20 разів швидше, і навіть чиновники охорони здоров’я майже відмовилися від спроб з’ясувати, хто кому передає вірус.

Джерело: сайт The Epoch Times

Читайте також: В Україні хочуть штрафувати за використання пластикових пакетів

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward