Чи можна заразитися від людини, яка перенесла COVID-19, але мешкає з хворими

event 17:53 Субота 21 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Відомий педіатр Євген Комаровський відповів на запитання в мережі про те, чи є переносником коронавірусу людина, яка вже перехворіла, але проживає з хворим COVID-19 разом в одній квартирі. Та чи може така людина виходити із самоізоляції та не боятися заразити інших людей.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар: Може через рік-два будуть абсолютно зрозумілі, конкретні рекомендації: якщо ви були в контакті, треба на такі-то терміни йти на самоізоляцію чи не треба… але зараз цього немає. Тому, якщо усі страшенно бояться, то однозначний механізм такий — не можна. Ви були в контакті — не можна!” – наголосив лікар.

Також доктор Комаровський нагадав ситуацію, коли прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, який перехворів на коронавірус ще навесні, днями був у контакті з COVID-19 і через це пішов на самоізоляцію.

За словами педіатра, важливо точно знати, чи має людина, яка перехворіла на коронавірус, характерні імуноглобуліни G. Але якщо є тісний контакт із зараженим, то виходити із самоізоляції краще тільки по закінченню необхідного періоду часу – 24 днів.

Коментар: Хтось із членів сім’ї захворів, і ви з цією людиною контактуєте. От якщо перші симптоми з’явилися, умовно кажучи, 1 листопада, то скільки ця людина буде заразною? Теоретично максимум 7-8 днів, але наука епідеміологія вирішить, що краще перестрахуватися і скаже – 10 днів. Тобто ви контактуєте до 10 листопада. А тепер додайте 14 днів — максимальний інкубаційний період — значить, ви можете йти на волю 24 листопада“, – сказав Комаровський.

Але за словами лікаря, людина яка тільки нещодавно перехворіла та живе з родичами хворими на ковід у 99% випадках не може бути заразною, тому що в неї є антитіла до вірусу. Й тому вона не може його поширювати. Але в 1% випадків в людини такі антитіла можуть не вироблятися й тоді вона дійсно може бути заразною. Тому краще на деякий час максимально скоротити свої контакти.

Джерело: сайт GreenPost

Читайте також: Головний санітарний лікар Рівненщини назвав місця, де COVID-19 найбільш агресивний

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward