Чому літні люди так часто поширюють фейки

event 16:20 Понеділок 01 Червня 2020

Люди старше 65 років в сім разів частіше за інших діляться на своїх сторінках в соцмережах фейковими новинами. Тепер дослідники намагаються зрозуміти, чому так відбувається.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Деталі: Психологи з Гарварду припустили, що справа в зниженні когнітивних здібностей, яке відбувається з віком. Але це було б спрощенням, пояснила Надія Брашір, співавтор дослідження і фахівець в області когнітивної психології.

Люди похилого віку стають жертвами інших видів шахрайства з тією ж імовірністю, що і молоді – ні частіше, ні рідше.

Коментар: “У соціальних мережах є якась специфіка, яка змушує людей похилого ділитися дезінформацією”, – розповіла Брашір.

Найбільш імовірно, що справа криється в соціальних змінах, які відбуваються в міру дорослішання людини. Чим старше ми стаємо, тим зменшується наше коло спілкування і менше “периферійних знайомих” – людей, з якими ми спілкувалися в останній раз років 10 тому, але вони до цього часу висять в друзях.

Все це призводить до того, що з віком залишається дуже мало тих, кому ми можемо довіряти.

Літня людина бачить новину, якою поділився його друг, і автоматично робить висновок, що цьому можна вірити. У той час як молоді люди звикли до будь-якого посту, навіть від близького, ставитися скептично.

Крім того, люди похилого віку в цілому підходять до репосту не так, як молодь. Вони не завжди інтерпретують це як однозначну згоду з інформацією, а просто вважають, що зберегли собі на сторінку щось цікаве. А нерозуміння того, як працюють алгоритми в соцмережах, призводить до того, що чим більше вони зберігають собі фейкових новин, тим частіше натикаються на них в інтернеті.

Джерело: сайт 24 канал

Читайте також: Вчені назвали групу людей, які найбільше ігнорують пандемію

Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward