Чого не варто робити при COVID-19: поради від медиків

event 17:36 Неділя 15 Листопадаа 2020 ПОДІЇ

Антибіотики для профілактики, лікування противірусними препаратами, КТ легень при перших симптомах – науковці про найпоширеніші помилки, яких допускаються українці при COVID-19.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Коронавірусна пандемія не сповільнює обертів. І хоча уже з’явилися повідомлення про успіх у розробці вакцини, доведених препаратів для профілактики та лікування COVID-19 поки що не існує. При цьому хворі часом вдаються до небезпечних методів самолікування, констатують українські фахівці. Експерти зібрали найпоширеніші помилки:

Споживати препарати для “профілактики”

Аби вберегтися від хвороби, люди часом починають себе “заліковувати” ще до інфікування. Вживання відносно безпечних вітамінів, дієтичних добавок, а подекуди і серйозних лікарських препаратів, як-от інтерферони чи муколітики – небезпечна тенденція. Такі рекомендації можна зустріти від сімейних лікарів та, що особливо небезпечно, від популярних медиків-блогерів.

Пити вітаміни у великих дозах

Неконтрольоване споживання вітамінів може дуже зашкодити. У національному протоколі відсутні будь-які рекомендації щодо вітамінів, а тому, ухвалюючи рішення про їх прийом, обов’язково варто зважати на правильне дозування. Наприклад, для вітаміну D добова норма становить не більше 400-500 міжнародних одиниць, для цинку – 15-20 міліграм. Самостійно під час хвороби збільшувати дозування не потрібно.

Робити зайві тести

Зайвими на певних етапах хвороби можуть виявитися і самі тести на коронавірус. Бігти до лабораторій, коли заманеться, не варто. По-перше, слід розібратися, який саме тест необхідно здати. По-друге, варто зважати на найбільш оптимальний час проведення. Так, ПЛР-тести частіше показують хибно-негативні результати саме на пізніх стадіях захворювання, зауважують експерти. ІФА-аналіз доцільно застосовувати не раніше, ніж за п’ять-сім днів від початку симптомів – для виявлення антитіл IgМ, та за десять днів – аби виявити антитіла IgA. Необхідність тестування на COVID-19, як і усе подальше лікування завжди варто обговорювати з фахівцем.

КТ в перші дні хвороби

Комп’ютерна томографія (КТ) під час пандемії стала надзвичайно популярною серед українців. Однак поспішати на додаткову дозу опромінення при перших симптомах чи позитивному тесті не варто. 

Коментар: КТ чи рентген-знімок рекомендовано госпіталізованим пацієнтам із важким перебігом хвороби, що мають конкретні клінічні показання до КТ, наприклад, задишку чи наявність супутньої патології“, – наголошує екскерівниця українського міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун.

Лікуватися антибіотиками

Зловживання антибіотиками – одна з головних проблем при COVID-19 в Україні. Експерти застерігають від самолікування та призначення їх пацієнтам. 

Прийом антибіотика в ранній фазі коронавірусної хвороби є небезпечним, може спровокувати різке погіршення стану і посилити набряк легень. Антибіотики є доцільними лише якщо встановлено приєднання вторинної бактеріальної інфекції. Її можна діагностувати по аналізу крові чи рентгенографії. 

Вживати противірусні препарати

Категорично заборонено під час хвороби приймати і будь-які противірусні препарати. Вживання їх на ранніх термінах хвороби, як і антибіотиків, може спричинити неконтрольовану гіперімунну відповідь організму на проникнення COVID-19 в легені.

Збивати невисоку температуру

Оскільки специфічних засобів для домашнього лікування від COVID-19 немає, тактика має бути як і при будь-якому респіраторному захворюванні, нагадують медики. При цьому одна із частих помилок – одразу збивати підвищену температуру жарознижувальними. 

Надувати кульки та використовувати “народні методи”

Лікарі також радять пацієнтам з COVID не сподіватися на “народні методи” чи поради на кшталт надувати повітряні кульки при пневмонії. Будь-які дихальні гімнастики після перенесеного запалення легень варто проводити під наглядом спеціалістів. А поради про вживання соди, промивання носа йодом тощо краще відкинути, аби не зашкодити ще більше.

Джерело: сайт Корреспондент

Читайте також: Відзавтра на всій території Рівненщини розпочне діяти “карантин вихідного дня”

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward