День зимового сонцестояння 2021: головні заборони та традиції

event 12:01 Понеділок 20 Грудня 2021 БЛОГ

Ніч з 20 на 21 грудня у 2021 році стане найдовшою, а день – найкоротшим. Відзначати День зимового сонцестояння – традиція, яку слов’яни шанують ще з давніх часів. Які існують традиції, суворі заборони та обряди в день зимового сонцестояння – читайте в матеріалі нижче.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Що це за день з наукової точки зору

Висота Сонця над горизонтом у момент зимового сонцестояння мінімальна, зазначають астрономи.Зимове сонцестояння відбувається щороку, коли Сонце досягає найпівденнішого схилення — 23,4 градуса. Це означає, що сонцестояння відбувається, коли Північний полюс відхилений найдалі від Сонця. У середніх широтах дати сонцестояння збігаються з датами астрономічного переходу з весни на літо та з осені на зиму. Після цієї астрономічної події темний час доби поступово піде на спад, а день почне прибувати.

Зараз (2010−2025 роки) в північній півкулі зимове сонцестояння відбувається 21 грудня або (перед високосними роками) 22 грудня, а літнє сонцестояння відбувається 20 червня (у високосні роки) або 21 червня. У південній півкулі — навпаки, грудневе сонцестояння виявляється літнім, а червневе — зимовим. У 2021 році для України точний час зимової події — 17:59 за Києвом 21 грудня.

Оскільки зимове сонцестояння триває лише короткий час, то для дня, коли відбувається зимове сонцестояння, використовують інші назви, наприклад “короткий день”. І справді — 21 грудня у Києві Сонце зійде о 07:55, а зайде — за 8 годин, о 15:56. 22 грудня світловий день почне збільшуватись.

Пряме спостереження сонцестояння любителями складно, тому що Сонце рухається до точки сонцестояння досить повільно, тому важко визначити момент сонцестояння. Більшість спостережень констатує день сонцестояння, а не його мить.

Традиції дня зимового сонцестояння

Повне зимове сонцестояння настане 21 грудня, о 17:58 за Києвом. Вважається, що цей день відмінно підходить для завершення всього, що вже залишилося в минулому і для нових починань.

День зимового сонцестояння вважають магічним і містичним у багатьох культурах світу.

Стародавні слов’яни в цей день починали відзначати прихід нового року. У цей день влаштовували ярмарки, починали співати колядки та розпалювали величезне багаття на вулиці. Також в цей день проводили масові гуляння і співали колядки.

Напередодні потрібно навести порядок в будинку і викинути весь непотріб. Простір потрібно очищати з думками про те, що ви викидаєте все непотрібне зі свого життя і звільняєте місце для чогось хорошого.

Складіть карту бажань або список того, що хочете втілити в життя в майбутньому році. Цей день вважається потужним енергетично і допоможе вам виконати ваші бажання.

Почніть робити в цей день щось нове: писати книгу, малювати картину, зробіть перестановку, посадіть дерево, почніть ремонт.

Попрощайтеся з минулим: викиньте все непотрібне, обірвіть старі зв’язки, які вже давно не приносять задоволення. Наведіть порядок в паперах і на робочому столі.

Постарайтеся в цей день встати раніше і зустріти світанок. Заплануйте собі покупки в цей день, приємні та корисні справи. А ввечері дозвольте трохи розслабитися.

Стародавні кельти та інші німецькі народи з давніх-давен відзначали цієї ночі один із шабашів — Йоль. Це свято називали “серединою зими”.

Що слід знати про Йоль?

У день зимового сонцестояння Йоль починається, щоб продовжитися ще протягом 13 ночей. Вважалося, що ранок після найдовшої ночі року є символом відродження. Тому світанок зазвичай зустрічали всією великою родиною.

Житло кельти найчастіше прикрашали за допомогою ялинових гілок та вінків. При цьому з Йоля до Різдва “перекочували” традиційні червоні та зелені кольори.

Зазвичай цього дня слід роздати всі борги, добре прибратися у квартирі й мати хороший запас їжі — щоб працювати менше протягом інших 13 днів.

У Йоль треба намагатися тримати негативні емоції під контролем, щоб не розгнівати богів, які, згідно з повір’ями, планують у це свято весь наступний рік.

Які ритуали допоможуть залучити удачу

Вважалося, що висаджування насіння будь-якої рослини в горщик і догляд за ним – принесе удачу.

У день зимового сонцестояння впустіть в будинок побільше тепла і світла – запаліть свічки, відкрийте штори для сонця, прийміть ввечері гарячу ванну, надіньте новий теплий одяг.

Наберіть воду до сходу сонця в місткість і залиште її на сонці до 12 годин дня. Потім киньте в неї гроші та примовляйте: день збільшується, достаток і прибуток в гаманці додається, гроші ростуть.

Витратьте в цей день гроші на добру справу – це принесе вам удачу.

Відвідайте в цей день близьких рідних, вибачте їх і постарайтеся помиритися з тими, з ким давно вже у сварці. Обнулить минуле.

Після прибирання в будинку обійдіть всі кімнати зі свічкою з шавлією – це допоможе очистити простір і поставити “щит” від негативної енергії.

Складіть список того, що вам принесло негатив в цьому році. Кожен пункт закінчите словами про те, що прощаєте і відпускаєте. Потім спаліть список над свічкою.

Запаліть червону свічку і подумайте про своє найзаповітніше бажання. Уявіть, що ви перебуваєте в місці своєї мрії та поруч є все, що вам потрібно – любов, гармонія, друзі, робота, гроші.

Суворі заборони на день зимового сонцестояння

  • Не можна зловживати спиртним
  • Не можна ходити немитими та в брудному одязі
  • Не можна зустрічати цей день в неприбраному будинку
  • Не можна ображатися, лаятися і провокувати конфлікти
  • Не можна давати в борг і брати в борг
  • Не можна проявляти скупість і скупитися
Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward