Вчені склали список тварин, схильних до COVID-19

event 12:23 Понеділок 24 Серпня 2020 У СВІТІ

Всього в списку 410 видів хребетних, а в групі найбільшого ризику опинилися вузьконосі мавпи та гомініди.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Список складався на основі схожості у тварин ангіотензинперетворюючого ферменту 2, відомого також як АПФ2 або ACE2, з людським. Для SARS-CoV-2 цей білок є основною “точкою входу” в клітини. В людському організмі основну роль в цьому процесі відіграють 25 амінокислот АПФ2.

Тому автори дослідження – вчені з Університету Каліфорнії в Девісі разом з колегами з інших університетів – за допомогою генетичного аналізу зібрали амінокислотні послідовності АПФ2 більш ніж у чотирьохсот видів хребетних. Потім порівняли їх, розподіливши тварин в п’ять груп ризику в залежності від того, наскільки їх послідовності схожі з людською.

Коментар:Тварини з 25 амінокислотами, що збігаються з амінокислотами людського білка мають найбільший ризик зараження COVID-19 через АПФ2.

І ризик знижується, чим більше амінокислотні залишки АПФ2 у конкретного виду відрізняються від людських“, – пояснює Джоана Дамас, яка зробила в дослідження основний внесок.

Природно, що до групи найбільшого ризику крім самої людини потрапили вузьконосі мавпи і гомініди, такі як західна рівнинна горила, шимпанзе і бонобо – в цілому 18 видів.

У другій групі опинилися 28 видів, серед яких 12 видів китів і дельфінів, сім видів гризунів, по три види оленів і лемуроподібних приматів, два види неповнозубих – гігантський мурахоїд і тамандуа, а також ангольський колобус з сімейства мартишкових.

До групи середнього ризику увійшли котячі, включаючи сибірського тигра і домашню кішку, 13 видів приматів, 11 видів гризунів, 21 вид парнокопитних, три види зайцеподібних і один – китоподібний.

Коронавірус у котів і собак - чи вбиває Сovid-19 тварин? - 112 Україна

У собак, свиней, коней і африканських слонів ймовірність захворювання низька, а у птахів, рептилій, земноводних і сумчастих взагалі прагне до нуля, втім, так само, як, наприклад, у домашньої миші і каліфорнійського морського лева.

Джерело: сайт pnas.org

Читайте також: У Білорусі готуються провести референдум і змінити Конституцію: деталі

Теги:
Останні новини
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward