У Пакистані суд уперше заборонив «тести на незайманість»

event 01:01 Середа 06 Січня 2021 ПОДІЇ

Вищий суд Лахора — одного з найбільших міст Пакистану, адміністративного центру штату Пенджаб, — визнав незаконним так званий тест двох пальців, за допомогою якого перевіряли незайманість імовірної жертви сексуального насилля.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: У своєму рішенні суд визнав таку практику незаконною та неконституційною, порушенням особистої гідності дівчини чи жінки, що зазнала сексуального насилля, а також дискримінацією на гендерній основі, передає пакистанське видання Dawn.

Суд зобов’язав органи влади змінити відповідні постанови, які передбачають застосування “тесту двох пальців”, а також запровадити просвітницькі кампанії з тим, щоб показати відсутність необхідності в такій практиці.

Коментар: Просте фіксування змін без їхнього впровадження не означають, що федеральний чи місцевий уряди діяли відповідно до конституції, закону й міжнародних зобов’язань. Тож потрібні спільні зусилля, щоб забезпечити повне припинення тестів на незайманість“, — ідеться в рішенні суду.

Що таке “тест двох пальців”?

“Тест двох пальців” передбачає, що лікар перевіряє вагіну жінки одним чи двома пальцями на предмет еластичності та наявності пліви. Теоретично це начебто має показати, чи був у жінки сексуальний контакт, і якщо так, то якого він був характеру.

Цей тест тривалий час застосовувався в Пакистані під час медичного огляду жертв сексуального насилля. Лікарі, які його практикували, начебто могли визначити, чи втратила дівчина або жінка цноту. Результати такого огляду використовувалися і як доказ того, що насильства насправді не було.

Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що “тест двох пальців” не має “жодного наукового значення чи клінічного підтвердження” і, понад те, є “порушенням прав людини жертви” і в довготривалій перспективі впливає на її психічне та фізичне здоров’я. За даними ВООЗ, ця практика нині існує принаймні у 20 країнах світу.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: “Через аморальний контент”: у Пакистані заблокували TikTok

Теги: суд
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward