Що варто знати про вакцину CoviShield від AstraZeneca, яка сьогодні прибула в Україну?

event 14:40 Вівторок 23 Лютого 2021 ПОДІЇ

23 лютого в Україну прибули 500 тисяч доз вакцини CoviShield від компанії AstraZeneca, виробленої в індійському місті Пуна.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Минулого тижня кампанія з вакцинації від коронавірусу не розпочалася через затримку поставок цієї вакцини.

Центральна організація з контролю за медикаментами Індії схвалила для екстреного використання вакцину від коронавірусу, розроблену британсько-шведською компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом, ще на самому початку січня.

Зараз за ліцензією AstraZeneca її виробляє індійський Інститут сироватки. Це один із найбільших виробників вакцин у світі, який стверджує, що виробляє 50 млн доз вакцин на місяць.

20 лютого посольство України в Індії повідомило, що Україна стане однією з перших країн, яка отримає вакцину CoviShield.

Наскільки ефективна вакцина AstraZeneca?

В основі цієї вакцини ослаблений і модифікований так, щоб він був більше схожий на COVID-19, аденовірус шимпанзе. Він не викликає захворювання у людини, але починає виробляти шиповидний вірусний білок, який формує імунну відповідь.

Для вакцинації вводять дві дози з інтервалом від чотирьох до 12 тижнів.

Вакцину CoviShield можна безпечно зберігати у звичайному холодильнику — за температури від +2 до +8 градусів Цельсія. Застосування цієї вакцини простіше, ніж інших, наприклад, Pfizer-BioNTech, яка вимагає глибокої заморозки за температури -70 градусів Цельсія.

Міжнародні клінічні випробування вакцини Oxford/AstraZeneca показали, що, коли людям вводили половину дози, а потім повну дозу, її ефективність досягала 90%. Однак дані цього дослідження недостатньо обґрунтовані. Зокрема, його автори говорили, що не можуть точно пояснити, з чим пов’язано те, що половина дози під час першого введення і повна доза під час другого більш ефективні, ніж введення повних доз обидва рази.

У статті The Lancet від 19 лютого сказано, що після одноразового введення вакцини її ефективність на 22−90 день становила 76%. У разі отримання другої дози через три місяці після першої ефективність вакцини AstraZeneca досягала 81,3%. Якщо повторну дозу вводили через шість тижнів або менше, її ефективність знижувалася до 55,1%.

Які країни купують вакцину в Індії?

Одні з перших партій вакцин відправили в Бутан, Мальдіви, Бангладеш, Непал, М’янму та Сейшели.

Наразі експортують лише Covishield – частково як безкоштовні “подарунки”, а решту – згідно з комерційними угодами, підписаним між виробником та окремими країнами.

У червні минулого року AstraZeneca уклала ліцензійну угоду з Інститутом сироватки на постачання одного мільярда доз для країн з низьким та середнім рівнем доходу, зобов’язавшись забезпечити 400 млн до кінця 2020 року.

Індія також планує відправляти вакцини до Шрі-Ланки, Афганістану, Маврикію та Бразилії.

Міністерство закордонних справ заявляє, що Індія буде продовжувати поставляти вакцини по всьому світу, беручи до уваги внутрішні та міжнародні вимоги та зобов’язання.

Джерело: сайт HB

Читайте також: В Україні зареєстрували вакцину від коронавірусу AstraZeneca

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward