Нобелівський комітет оголосив всіх лауреатів-2020: хто і за що отримав більше мільйона доларів

event 15:44 Понеділок 12 Жовтня 2020 ПОДІЇ

Стали відомі імена всіх лауреатів Нобелівської премії-2020. Цього року традиційні церемонії нагородження в Стокгольмі і Осло були скасовані через пандемію, але лауреати отримали свої премії в термін, нехай і не з рук королів Швеції і Норвегії.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Розмір виплат в 2020 році був збільшений майже на 200 тисяч доларів. Лауреати в кожній області отримали 1,1 мільйона доларів. Розповідаємо, за які досягнення в науці, мистецтві та гуманності Нобелівський комітет присудив ці гроші.

Медицина – відкриття вірусу гепатиту С

Премію розділили вчені Харві Джеймс Альтер, Майкл Хоутон і Чарльз М. Райс. Вони в різний час зробили внесок у боротьбу з переданим через кров гепатитом, який викликає цироз і рак печінки.

Харві Джеймс Альтер в середині 1970-х придумав метод, завдяки якому вдалося з’ясувати, який саме вірус часто викликає хронічний гепатит. У 1989 році Майкл Хоутон зміг ізолювати цей вірус. А Чарльз Райс в 1997 році представив остаточні докази того, що вірус гепатиту С може самостійно викликати хворобу.

Завдяки їх роботі вчені та лаборанти навчилися виявляти вірус в крові і створили нові ліки, які врятували мільйони життів.

Фізика – дослідження чорних дір

Премію вручили Роджер Пенроуз, Райнхард Гензель і Андреа Гезу. Роджер Пенроуз з’ясував, що утворення чорних дір є надійним прогнозом загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна. А Райнхард Гензель і Андреа Гезу виявили сверхмассивную чорну діру в центрі нашої галактики, яка управляє орбітами всіх зірок в ній.

Андреа Гезу стала четвертою жінкою – лауреатом Нобелівської премії з фізики. Першою була Марія Склодовська-Кюрі. Вона отримала свою нагороду в 1903 році за дослідження радіаційного явища, виявленого професором Анрі Беккерелем, і стала першою жінкою-лауреатом в історії премії.

Хімія – метод редагування геному

Премія була присуджена Еммануель Шарпентье і Дженніфер Даудна. Завдяки їхній роботі – створення “генетичних ножиць” – дослідники можуть з високою точністю змінювати ДНК тварин, рослин і мікроорганізмів.

Технологія, розроблена Шарпентье і Даудна, внесла відчутний внесок у лікування раку і, можливо, допоможе вченим у боротьбі зі спадковими захворюваннями.

Еммануель Шарпентье і Дженніфер Даудна також увійшли в нечисленний список жінок-вчених, які отримали Нобелівську премію з хімії. Вони стали п’ятою та шостою жінкою в списку, очолюваному все тієї ж Марією Склодовської-Кюрі, яка отримала премію з хімії в 1911 році за відкриття двох нових елементів – радію і полонія. Тоді Склодовська-Кюрі стала першою людиною, яка одержала дві Нобелівські премії.

Література – самобутній поетичний голос

Лауреатом премії з літератури стала американська поетеса Луїза Глюк (в іншому перекладі – Глик). Вона народилася в 1943 році в Нью-Йорку. Луїза Глюк викладає англійську мову в Єльському університеті.

Її дебют як поетеси відбувся в 1968 році разом з виходом збірки “Первісток”. Незабаром Глюк була визнана одним з найвидатніших поетів сучасної американської літератури. Зараз її можна назвати живим класиком.

Луїза Глюк – один з найтитулованіших поетів США. Вона отримала практично всі літературні нагороди світу, в тому числі Пулітцерівську премію в 1993 році і Національну книжкову премію в 2014 році.

Нобелівський комітет відзначив Луїзу Глюк нагородою “за її безпомилковий поетичний голос, який з суворою красою робить індивідуальне існування універсальним”.

Зміцнення миру – боротьба з голодом

Нобелівську премію миру 2020 року одержала Всесвітня продовольча програма ООН “за зусилля в боротьбі з голодом, за внесок в покращення умов щодо досягнення миру в конфліктних регіонах і за діяльність в якості рушійної сили в запобіганні використання голоду як знаряддя війни і конфліктів”.

Всесвітня продовольча програма була заснована в 1963 році, вона є найбільшою в світі гуманітарною організацією, яка допомагає найбіднішим верствам населення в країнах, що розвиваються.

Економіка – удосконалення аукціонів

У 1968 році, щоб заснувати Нобелівську премію і в області економіки, шведський державний банк Sveriges Riksbank пожертвував Нобелівському фонду велику суму грошей.

Цього року премію Sveriges Riksbank з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля вручили професорам Стендфордського університету Полу Мілгром і Роберту Уілсона, які вивчили, як працюють аукціони.

Вчені не тільки вдосконалили теорію аукціонів, але також розробили нові формати їх проведення для продажу товарів і послуг, які складно виставити на торги традиційним способом. Наприклад, для продажу радіочастот операторам зв’язку.

Наукова робота Пола Мілгрома і Роберта Вілсона принесла користь продавцям, покупцям і платникам податків всього світу.

Джерело: сайт Маяк

Читайте також: Київ знову потрапив у ТОП-10 найбрудніших міст світу

Теги:
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward