Чорне море досі “переживає” останній льодовиковий період – вчені

event 10:39 П’ятниця 02 Квітня 2021 ПОДІЇ

Вчені з Бременського університету заявили про те, що Чорне море досі “не пережило” льодовиковий період, який завершився майже 12 тисяч років тому. За їхніми словами, найглибші частини Чорного моря все ще реагують на зміни клімату, які були викликані останнім льодовиковим періодом, повідомляє Naked science.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

В ході дослідження вчені провели аналіз газових гідратів в північно-західній частині Чорного моря, відомій як “конус Дунаю”. Це реліктовий об’єкт, який являє собою відкладення метану, захопленого молекулами води (відкладення схожі на лід), що знаходяться біля берегів Румунії на великій глибині.

Вчені провели аналіз газових гідратів, виміряли температуру та інші показники. Виявилося, що вільний метан під морським дном досі реагує на похолодання, яке закінчилося 11590 років тому.

Коментар:З нашої точки зору, межа стійкості газ-гідрат вже наблизилася до тепліших умов в геологічному середовищі. Але вільний метан, який завжди знаходиться на цій нижній межі, ще не зміг піднятися до цієї планки“, – заявив один з учених Міхаель Рідель.

На це ж вказують і більш ранні дослідження. Вони показали, що вимірювання глибини морського дна (за допомогою сейсмічної відбивача) і основа зони стабільності газових гідратів не відповідають один одному. Це, на думку вчених, і пов’язано з вільним метаном, який спотворює дані.

Близько 20 тисяч років тому рівень води в Чорному морі був приблизно на сто метрів нижчим, ніж сьогодні. Тому вона мала менший тиск на морське дно, а ще була значно прохолоднішою. Але вільний метан знаходився в тому ж стані.

Джерело: сайт ZN.UA

Читайте також: У Сумах пес прибирає річку від сміття (фото)

Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
Читати більше новинarrow_forward