“Без м’яса, але з гречкою”: що відбудеться з цінами на ключові продукти харчування у жовтні 

event 17:05 Середа 11 Жовтня 2023 Суспільство

Невдовзі українців засмутять ціни на м’ясо. Лише гречка додасть оптимізму, адже цьогоріч зібрали рекордний врожай, пише Фокус.

За даними Держстату, у вересні 2023-го, порівняно з аналогічним періодом минулого року, найбільше подорожчало м’ясо та м’ясопродукти — на 18%, а також яйця — на 24%. А овочі подешевшали на 25%. Разом з тим, внаслідок зниження зовнішніх цін та труднощів з експортом, а також через швидше надходження пропозиції нового врожаю соняшникова олія втратила в ціні 8%.

Однак цінова ситуація може змінитися протягом жовтня. З початком опалювального сезону традиційно зростають витрати товаровиробників. Дасться взнаки й зміна валютної політики НБУ. 

За оцінками науковців ННЦ “Інститут аграрної економіки”, у жовтні-листопаді цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів. Особливо на гречку, яка може подешевшати ще на 5-7%.

“У цьому сезоні буде найкращий за роки незалежності урожай гречки. Якщо минулого року ми зібрали близько 140 тис. т, то станом на сьогодні – понад 170 тис. т, і кампанія триває. Тож ми будемо забезпечені”, — зауважив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

На що зростуть ціни?

Експерти прогнозують подорожчання овочів та фруктів через зростання витрат на їх зберігання та транспортування.

Читайте також: На оборону України спрямують понад половину дербюджету-2024

“У жовтні-листопаді ціни на яблука можуть зрости до 18-20 грн/кг, а на виноград – до 100 грн/кг, — зауважує завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ “ІАЕ” Інна Сало. — Вартість імпортованих плодових залишатиметься досить високою. Так, ціна на апельсини очікується до 80 грн/кг, на банани – до 50 грн/кг”.

У жовтні-листопаді також можуть подорожчати капуста білокачанна – до 8 грн/кг (+15%), буряк – до 8,50 грн/кг (+12%), цибуля ріпчаста – до 14 грн/кг (+15%), морква – до 9 грн/кг (+11%) та картопля – до 9,5 грн/кг (+12%), додали в ННЦ.

М’ясо до кінця осені подорожчає до 5%, вважають науковці ІАЕ. 

“Ціни на м’ясо будуть змінюватися залежно від загальної пропозиції. Найбільше свинина – із всіх видів м’яса саме свинина знаходиться в постійному тренді до зростання через її загальну меншу пропозицію на ринку. Ціни на яловичину будуть стабільними з можливим коливанням 1,5-2%. Передумов для зниження ціни на курятину поки немає”, — переконаний Максим Гопка.

М’ясо додасть у ціні не лише через скорочення поголів’я ВРХ і зростання витрат товаровиробників, а й через рішення НБУ більше не тримати курс долара. 

Як зазначається, виробники будуть закладати вищу ціну на долар, враховуючи, що все обладнання купується через валюту. Це вплине на ціни на кінцеві продукти.

Теги: Держстат
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward