15 лютого: яке сьогодні свято, традиції та заборони

event 12:29 Вівторок 14 Лютого 2023 БЛОГ

15 лютого християни східного обряду відзначають велике свято – Стрітення Господнє, яке входить до ряду дванадцяти найважливіших – “двонадесятих” свят цієї релігійної конфесії. Стрітення означає “зустріч” Старого та Нового Завіту. Окрім того, цей день пов’язують із зустріччю зимового та весняного сезонів.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS

Стрітення Господнє щорічно відзначається 15 лютого за старим стилем. Цей день відноситься до дванадесятих свят, які присвячені Христу і подіям з його життя. Назва свята перекладається як “зустріч”, бо в цей день зустрічаються Старий і Новий заповіти. У народі 15 лютого пов’язують із зустріччю зими і весни.

Історик і релігієзнавець Ігор Козловський розповідає, що 15 лютого відзначається зустріч Христа с людством. У цей день  Діва Марія і Йосиф прийшли з немовлям Ісусом в храм, щоб принести Богу подяку за первістка.

В храмі їх зустрів Симеон Богоприємець. Він уособлює людство, тому що він чекав пришестя Христа, і він вже згідно із переданням жив близько 300 років. Він бере немовля на руки та помирає. У немовляті Ісусі Симеон відразу визнав Месію. Праведний Симон вважається свідком Божественного походження Христа.

За словами Ігоря Козловського, цей день для слов’ян символізував прихід весни. На Стрітення проводили ворожіння: виставляли на вулицю тарілку із зерном на ніч і чекали, якщо зранку на зерні буде роса, – буде врожай, якщо зерно буде сухе  – то буде поганий врожай.

Святили також воду і свічки. Свічки мали лікувальну силу. Їх використовували у різних обрядах, освячували дім. Святу воду використовують для зняття пристріту і лікування важко хворих.

Сьогодні потрібно пробачити всі образи, повернути борги. Після свята займаються весняними справами – переганяють худобу, білять дерева, готуються до посіву.

На Стрітення також освячують воду – вона вважається цілющою, і, за повір’ями, допомагає від хвороб і пристріту. Раніше існував звичай опівночі на Стрітення набирати воду з трьох колодязів – нібито вона має чудодійні властивості. Цією водою окропляли хворих, в ній купали дітей.

15 лютого можна помолитися іконі Божої Матері “Пом’якшення злих сердець” – щоб отримати зцілення від психічних хвороб і епілепсії.

Читайте також: Любовний гороскоп на 15 лютого 2023 року: що обіцяють астрологи

Також на Стрітення Господнє, 15 лютого, зазвичай вдома проводили спеціальний обряд. Вважалося, що після зими в оселі накопичується негативна енергія – вона може привести в будинок порчу та інші біди. Обряд проводив найстарший чоловік в домі: брав в руки ікону Ісуса Христа або свята Стрітення Господнє, виходив з дому, закривав за собою двері, через 5-10 секунд стукав і заходив назад. Потім обходив місце, в якому сім’я проводить найбільше часу. Три рази зупинявся і говорив: “Господи, Боже наш, увійди до нас і благослови!”. Після завершення проходився по всіх кімнатах.

Традиції на Стрітення Господнє

Цього дня православні йдуть у храм, щоб освятити воду та свічки, помолитися Ісусу Христу. Повернувшись із церкви, будинок обходять з освяченими свічками, захищаючи його від напастей.

Стрітенську свічку згодом запалюють, коли за вікном вирує негода, поблизу сталася пожежа або породілля відчуває труднощі під час пологів. Освячену на Стрітення воду застосовують для зняття болю та лікування хворих. Також кажуть, що вона знімає “порчу”, “пристріт” та інші негативні впливи чаклунів.

Віруючі вважають, що 15 лютого потрібно розплатитися з боргами та пробачити всі образи. Свято дає старт весняним клопотам – після нього починають готуватися до сівби, білять дерева, наводять лад у дворах.

Заборони на Стрітення Господнє: 

  • пліткувати, сваритися і конфліктувати;
  • робити прибирання у будинку;
  • займатися рукоділлям та тяжкою роботою;
  • ворожити та проводити магічні ритуали;
  • вживати алкоголь;
  • ловити рибу;
  • приймати ванну (душ – можна);
  • вирушати у далеку дорогу.

Народні прикмети 

  • Більшість прикмет цього дня кажуть, що весна буде такою, як погода в цей день. Так, вважається, що якщо Стрітення тепле – то весна буде теплою.
  • Якщо у це свято сніжна та морозна погода – слід чекати пізньої весни.
  • Снігове Стрітення – до дощової весни.
  • Якщо 15 лютого яскраве сонце, рік буде врожайним.
  • Якщо на Стрітення птах нап’ється води з калюжі – весна буде теплою та ранньою.
  • Вітер цього дня віщує врожай плодових дерев.
  • Похмуре Стрітення показує, що 24 лютого вдарять морози.
Останні новини
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
Читати більше новинarrow_forward