Переведення годинника 2023: коли українці перейдуть на літній час?

event 12:00 Понеділок 20 Березня 2023 Суспільство

В Україні прийнято двічі на рік переводити час. Восени час переводять на годину назад в останню неділю жовтня. А перехід на літній час здійснюється в березні – стрілки годинника переводять на годину вперед, пише уніан.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

У цієї процедури є багато противників, але поки що її скасування не прийняте Верховною Радою. Тому ми розберемося, коли переводять годинник на літній час в 2023 році, і як це впливає на здоров’я.

Коли переводять годинник на літній час 2023

Перехід на літній час проводять щорічно в останню неділю березня. У 2023 році це 26 березня. Годинник переводять на одну годину вперед о 4:00.

Як переводиться на літній час техніка

Смартфони, розумні годинники та інша сучасна техніка переходять на новий час автоматично. Але деякі старі “кнопкові” телефони, а також механічний годинник потрібно переводити вручну.

Навіщо переходити на літній час – плюси і мінуси

Перехід на зимовий і літній час двічі на рік застосовується приблизно в 70 країнах світу. Україна переводить годинники з 1981 року. Прихильники цієї процедури називають такі плюси:

  • економія електроенергії в житловому секторі та на виробництвах;
  • збільшення тривалості світлового дня;
  • зменшення шкідливих викидів і користь для екології.

Читайте також: Посівний календар на квітень 2023: що і коли сіяти, найврожайніші дні

Противники переведення годинників вважають, що ця процедура лише шкодить Україні. Ось їхні аргументи:

  • У сучасному світі люди ведуть занадто різний спосіб життя, тому економія електроенергії через переведення часу незначна.
  • У високотехнологічних сферах переведення годинників обходиться дорого.
  • Переведення часу різко змінює біологічні ритми і шкодить здоров’ю.

Вплив переведення годинників на здоров’я

Вчені і лікарі вважають, що перехід на літній час однозначно шкодить самопочуттю. У країнах, де переводять час, були помічені такі негативні наслідки для здоров’я:

  • зростає ризик інфаркту;
  • частіше болить голова;
  • загострюються хронічні захворювання, особливо серцево-судинної системи;
  • збільшується кількість ДТП;
  • порушуються біологічні ритми;
  • погіршується якість сну.

Щоб легше пережити процедуру, за кілька днів до 26 березня намагайтеся лягати спати раніше, ніж зазвичай. Перед сном провітрюйте кімнату, а вранці снідайте, щоб швидше запустити організм.

Що буде, якщо не переводити годинник

У переведення годинників двічі на рік багато супротивників в Україні. Але відмова від цієї процедури призведе до деяких незручностей. Справа в тому, що Україна – велика за площею країна. Відстань між західними і східними областями занадто велика, щоб жити в одному часовому поясі весь рік.

Приміром, якщо залишити літній час назавжди і не переходити на зимовий, то в Ужгороді взимку схід Сонця буде лише о 9:20, і його жителям доведеться йти на роботу і в школу в темряві.

А якщо залишити незмінним зимовий час, то влітку в Харкові схід Сонця буде о 3 годині ночі, а захід – о 19:47. В результаті півночі буде занадто світло, а темніти буде майже як взимку.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward