МЗС дали детальне роз’яснення щодо консульських послуг для чоловіків

event 09:20 Середа 01 Травня 2024 ПОЛІТИКА

Міністерство закордонних справ України опублікувало додаткове роз’яснення щодо того, кого та у якій формі стосується рішення про призупинення консульських послуг для чоловіків-громадян України за кордоном. 

Відповідне повідомлення опубліковане на офіційному сайті відомства.

У ньому дипломати розвінчали міфи та факти, що стосуються рішення про припинення надання консульських послуг на невизначений термін. Зокрема, в МЗС наголосили, що рішення стосується лише чоловіків призовного віку та означає тимчасове призупинення прийому заяв від цієї категорії громадян. Це зроблено, аби підготуватися до роботи в умовах нового законодавства.

«Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані відповідно до вимог законодавства, матимуть можливість подати заяви на отримання консульських послуг, отримати свій слот в електронній черзі та попасти на прийом до консульства», – зазначили у роз’ясненні.

Читайте також: В Уряді відповіли, чи буде Україна примусово повертати чоловіків з-за кордону

Механізм оновлення та перевірки військово-облікових даних для чоловіків призовного віку, які тимчасово перебувають за кордоном, наразі визначається з-поміж доступних варіантів й узгоджується. Щойно ця міжвідомча робота буде завершена, дипломатичні установи та МЗС оприлюднять додаткові докладні роз’яснення.

Рішення Кабміну не стосується надання екстреної консульської допомоги громадянам України в разі надзвичайних ситуацій (ДТП, затримання, стихійні лиха тощо) – у таких випадках консульська допомога надаватиметься усім у повному обсязі.

«Українські консули працюють 24/7, аби жоден громадянин, якого спіткала біда за кордоном, не залишився без допомоги», – йдеться у повідомленні.

У зовнішньополітичному відомстві відкинули твердження, що таке рішення є незаконним, тому що на той час закон про мобілізацію ще не набрав чинності.

«Йдеться не про припинення надання послуг як таких, а лише про тимчасове призупинення прийому нових заяв на отримання консульських послуг. Таке рішення було вимушеним, оскільки строк їхнього розгляду може перевищувати термін вступу в дію нового законодавства. Мета – забезпечити ефективне та організоване надання послуг усім категоріям громадян в умовах змін в законодавчій базі», – зазначають у роз’ясненні.

Читайте також: В НБУ відповіли, як працюватимуть банки на Великдень та на травневі свята

У МЗС зазначають, що після 23 квітня закордонні дипломатичні установи фіксують зменшення кількості нових заяв на рівні від 20% до 25%. Водночас державні установи допрацьовують механізми військово-облікової роботи для врахування норм закону про мобілізацію в Україні.

Також Міністерство прокоментувало поширене твердження, нібито «рішення порушує міжнародні конвенції щодо захисту прав людини».

«Рішення тимчасове і стосується лише прийому нових заяв. Після уточнення механізмів втілення нового закону, прийом заяв відновиться. Про жодне порушення прав людини в цьому випадку не може йтися, адже кожна держава оновлює та уточнює своє законодавство, що іноді потребує внесення змін до порядку функціонування закордонних дипломатичних установ і надання консульських послуг», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: У «Дії» скоро з’являться ветеранські е-посвідчення

Наразі дипломати готують модернізацію надання консульських послуг для громадян України, що спрямоване на спрощення доступу усіх категорій громадян до консульського обслуговування, скорочення часу процедур.

Останні новини
17.05.2024, П’ятниця
16.05.2024, Четвер
15.05.2024, Середа
14.05.2024, Вівторок
13.05.2024, Понеділок
12.05.2024, Неділя
11.05.2024, Субота
10.05.2024, П’ятниця
09.05.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward