Як потрібно готуватися до пірнання в ополонку жінці: поради гінекологині

event 10:09 Вівторок 19 Січня 2021 БЛОГ

Як підготуватися до занурення в ополонку, кому не варто це робити й чому, розповіла лікарка акушер-гінеколог в клініці ISIDA Юлія Ніжинська. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

На Хрещення Господнє є традиція занурюватися в крижану воду. Проте з погляду гінекології, жінки мають нагоду отримати запалення придатків, цистит, загострення хронічних хвороб.

Гінекологиня стверджує, що занурюватися в ополонку можна жінкам, які впродовж мінімум 5-6 місяців практикували розтирання мокрим рушником, обливалися холодною водою, приймали контрастний душ. Тобто загартовували організм і мають міцне здоров’я.

Коментар: Якщо ви попередньо не готувалися до занурення, пірнати в ополонку я не рекомендую. Під час ритуального купання в крижаній воді підвищується рівень стресу. Організм збільшує вироблення тепла — прискорюється серцебиття, підвищується температура тіла й артеріальний тиск, звужуються судини, посилюється циркуляція крові.

На тлі холодового стресу імунна система слабшає, що сприяє активізації умовно-патогенних мікроорганізмів, зокрема, й в органах малого тазу. Це підвищує ризик розвитку запальних процесів придатків і загострення хронічних гінекологічних хвороб”, – стверджує лікарка.

Холод створює стресові умови, послаблюючи захисні функції організму. Приміром, якщо жінка мала запалення яєчників, після занурення у холодну воду воно може загостритися.

Також, окрім судин, під час переохолодження, мимовільно скорочуються м’язи. Тому від занурення в крижану воду я раджу утриматися вагітним жінкам — різке скорочення м’язів матки може призвести до викидня. 

Не рекомендую занурюватися в ополонку жінкам, у яких зараз менструація. Оскільки підвищується ризик інфікування внутрішніх статевих органів та відбувається неконтрольоване скорочення м’язів матки. 

Якщо ви все ж запланували зануритися в ополонку, перед зануренням лікарка радить:

  • ситно поїсти, оскільки після купання організм витрачатиме багато енергії для того, аби вас зігріти;
  • розігріти тіло, виконавши кілька фізичних вправ;
  • роздягатися знизу догори, починаючи із взуття;
  • не вживати алкогольні напої до занурення та після — холод звужує судини, щоб швидше зігріти людину, алкоголь розширює. Різке розширення судин сповільнює процес нагрівання організму, збільшує навантаження на серце;
  • підготувати теплий одяг, великий банний рушник, змінне взуття з нековзкою підошвою, щоб у ньому дійти до ополонки (не босоніж);
  • знайти місце для занурення, де впродовж дня працюють рятувальники й медичні працівники. Не занурюйтеся у малолюдних місцях.

Не перебувайте у воді понад 60 секунд. Після купання обов’язково випийте склянку гарячого чаю або какао та зігрійтеся. Новачкам я раджу занурюватися у воду на 20-30 секунд до шиї.

Джерело: сайт ТСН

Читайте також: У ПЦУ розповіли ставлення церкви до купання на Водохреще

Останні новини
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward