В НБУ спрогнозували коливання курсу долара впродовж 2024 року

event 10:34 П’ятниця 08 Грудня 2023 Гроші

Близько двох місяців тому НБУ перейшов від фіксованого обмінного курсу до режиму керованої гнучкості. Цей перехід дозволив валютному ринку успішно пристосуватися до нових умов. Тому на нещодавньому брифінгу Василь Фурман, член Ради Національного банку України (НБУ), торкнувся теми стабільності обмінного курсу в країні передає GSMinfo. 

Фурман відзначив покращення ситуації на валютному ринку з листопада, що є позитивним знаком у порівнянні з ситуацією у вересні, коли було запроваджено новий режим обмінного курсу. Офіційний обмінний курс гривні, валюти України, демонструє незначні коливання, реагуючи на зміни на валютному ринку. Стабільність спостерігається і в готівковому сегменті. З початку листопада гривня зміцнилася приблизно на 1%, а розрив між офіційним і готівковим курсами скоротився до 3%.

Попри поточну невизначеність щодо міжнародної фінансової допомоги на наступний рік, Фурман висловив впевненість у стабільно високому рівні золотовалютних резервів України. Такий рівень резервів дозволить Національному банку пом’якшити значні коливання обмінного курсу.

Серед позитивних факторів на валютному ринку – низькі темпи інфляції, які, як очікується, залишатимуться на рівні нижче 10% на рік, подальше економічне зростання, що прогнозується на рівні близько 4% до кінця 2024 року, та стабільність банківської системи.

Читайте також: “Після спортзалів”: на Закарпатті працівники ТЦК оточили оздоровчий центр (ВІДЕО)

Однак Фурман також наголосив на потенційних ризиках. Серед них:

  • потенційна ескалація на лінії фронту,
  • значне скорочення фінансової підтримки з боку міжнародних партнерів.

Ці фактори можуть негативно вплинути на валютний ринок та економічну стабільність України.

Останні новини
01.05.2024, Середа
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward