“Психіатричні лікарні повністю закривають?”: що буде з хворими

event 10:57 Вівторок 01 Вересня 2020 ПОДІЇ

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов розповів, що в Україні існує проблема з фінансуванням психіатричних лікарень.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Деталі: За словами міністра, недофінансування психлікарень, у порівнянні з минулим роком, є критичним. Тому ця система потребує реформування.

Коментар: Ми розробили відповідне фінансування, антикризовий пакет. Я проводив нараду з лікарями психіатричних лікарень, щоб вони туди запросили і Національну службу здоров’я та повідомили, яка у них проблематика. Зараз вони почали переукладати договори, це перехідне фінансування для рівня минулого року у них передбачено з липня“, – розповів міністр. 

Деталі: Степанов додав, що у 2021 році психіатричні лікарні та протитуберкульозні служби мають фінансування за окремою програмою через “відповідну специфічність”. В Україні, за словами міністра, близько 22 тисяч осіб мають хронічні психіатричні захворювання. 

Коментар: Ці люди часто просто втратили соціальні зв’язки. Вони не здатні себе обслуговувати, не здатні жити в звичайному світі, і їх нікуди виписувати. У той же час, медичної складової там дуже небагато. Тому є сенс, щоб це перетворювати на соціальні служби. Але це неможливо зробити дуже швидко, за місяць сказати – ми вас не будемо фінансувати, робіть що завгодно з цими 22 тисячами хворих“, – пояснив Степанов.

Як зазначив міністр, потрібен окремий план фінансування та реформування психіатричної служби. Але робити це, за його словами, можливо тільки з фахівцями галузі – Асоціацією психіатрів, головними лікарями.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: Коли в Україні може з’явитися вакцина від COVID-19 – відповідь МОЗ

Останні новини
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
21.03.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward