“Попри всі антирекорди”: психотерапевт пояснив, чому українці майже не дотримуються карантину

event 12:33 Неділя 09 Серпня 2020 ПОДІЇ

Психотерапевт і доктор медичних наук Олег Чабан розповів, чому українці стали більш “безпечними”, ніж на початку епідемії COVID-19.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Протягом останнього тижня в Україні кілька разів фіксували антирекорди за кількістю нових інфікованих коронавірусом за добу. 

Проте, українці майже не дотримуються карантину, хоча вони ставилися до обмежень більш відповідально на початку епідемії COVID-19. 

Чабан переконаний, що причиною цьому є втома від карантину і перенасичення тими людьми, з якими українці перебували віч-на-віч під час вимушеної ізоляції.

Коментар: “Люди втомилися. Крім психічних порушень є поняття соціальної тривоги і страху, це ще не патологія, але вже фон. Люди дуже соціалізовані, і ми не можемо бути один без одного. За час еволюції у нас розвинувся “соціальний мозок”, людина повинна бути серед людей, бути в контакті. Але крім цього є ще поняття “індивідуального мозку”, воно тягнеться ще від кроманьйонців. Іншими словами: не дивлячись на свою високу соціалізацію, людина іноді повинна залишатися на одинці. А карантин змусив нас цього не робити. Тому з’явилася соціальна напруга, неможливість відпочити один від одного”, – повідомив експерт. 

Він також додав, що у звичайному житті – за рамками пандемії – сім’я вранці розходиться з тим, щоб потрапити в інші соціальні кола. Наприклад, на роботу, в школу. Проте нині ця ситуація змінилася.

Коментар: “Коли ти весь час перебуваєш з однією і тією ж людиною, починають виникати стереотипні фрази – зустрівшись на кухні, не можна ж удвох мовчати. Тобто йде якесь “зґвалтування” людського мозку, йому не дозволяють “помовчати”. Зазвичай ми мовчимо хоча б по дорозі додому або на роботу, а тут вже не можна мовчати. В результаті відбувається перенасичення людьми”, – зазначив він.

Джерело: сайт Уніан

Читайте також: “Регіони-розбійники”: де в Україні найбільше порушують карантин

Останні новини
29.03.2024, П’ятниця
28.03.2024, Четвер
27.03.2024, Середа
26.03.2024, Вівторок
25.03.2024, Понеділок
24.03.2024, Неділя
23.03.2024, Субота
22.03.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward