Медики пояснили, який спосіб приготування їжі зберігає найбільше вітамінів та корисніший для здоров’я

event 09:39 Понеділок 19 Квітня 2021 Здоров'я

Медики порадили способи готування, які зберігають найбільше вітамінів та мінералів, тому й найкорисніші для здоров’я. 

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Готуємо на сухому вогні

Приготування на сухому вогні включає приготування на грилі. Метод може зруйнувати до 40% вітамінів і мінералів в м’ясі. Вплив на м’ясо занадто великої кількості сухого тепла може призвести до утворення поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ), які потенційно можуть викликати рак. Видаліть жирні краплі й зведіть до мінімуму дим, щоб зменшити кількість ПАВів, що виникають від нього.

В духовці

Способи приготування з використанням духовки включають запікання. Цей метод викликає мінімальні втрати поживних речовин, але може зруйнувати до 40% вітамінів групи B.

Смаження

Смаження може здатися одним з найбільш нездорових способів приготування, але насправді воно може бути досить корисним, якщо все зроблено правильно. Смаження на помірному вогні може зберегти вітаміни C і B й збільшити кількість клітковини в картоплі коштом перетворення крохмалю в стійкий крохмаль. Стійкий крохмаль діє, як розчинна клітковина, яка розчиняється в воді. Для смаження на повільному вогні вибирайте корисні олії оливкову та авокадову, щоб зберегти поживні речовини.

Тушкування

Тушкування це приготування в каструлі, або в пательні на середньому або сильному вогні з використанням невеликої кількості олії та рідини. Це один з найбільш корисних методів для здоров’я. Обсмажування протягом короткого часу без води запобігає втраті вітамінів групи B. Між тим, додавання невеликої кількості здорового жиру та води після цього збільшує кількість поживних речовин.

Приготування у мікрохвильовій печі

Приготування в мікрохвильовій печі знижує рівень вітаміну С до 30%. Але в іншому цей метод приготування насправді “сприятливий для поживних речовин”. Дослідження показують, що мікрохвильова піч зберігає антиоксиданти в часнику і грибах краще, ніж більшість інших методів приготування.

Приготування на пару

Приготування на пару — один з кращих способів зберегти чутливі до нагрівання поживні речовини, такі як водорозчинні вітаміни. Дослідження показують, що приготування на пару знижує вміст вітаміну С в броколі, шпинаті й салаті тільки на 15%.

Джерело: сайт healthline

Читайте також: Вакцинація Pfizer сьогодні стартує по всій Україні: хто отримає щеплення

Теги:
Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward