3 причини не палити суху траву

event 09:50 Середа 06 Липня 2022 БЛОГ
fire

Минули вже перші дні літа й спека поступово набирає обертів, а разом з нею і пожежна небезпека. Попри всі застереження ДСНС, люди досі продовжують палити траву та листя, тим самим завдаючи великої шкоди для навколишнього середовища. Ми вирішили пояснити, чому ця процедура є шкідливою та куди подіти суху рослинність.

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Загальні дані 

Державна служба України з надзвичайних ситуацій, до початку повномасштабної війни, регулярно інформувала населення, щодо кількості пожеж та надзвичайних ситуацій, які сталися від початку року. Згідно з цією інформацією, за 2021 рік спалахнуло 80 597 пожеж на території нашої країни, 27 895 із них (34,6%), це займання в житлових секторах. Минулого року внаслідок таких обставин померло 1738 людей та 1379 постраждало.

Статистика за цей рік на сайті ДСНС велась до 23 лютого й згідно з нею, в країні встигло загорітися 8376 пожеж, що є 10,3% від загальної кількості минулого року. З них в житлових секторах виникло 4258 інцидентів та померло 392 громадян.

Чому люди цим займаються?

Це вже своєрідна традиція кожної весни та осені здійснювати таке “прибирання”. Дійсно, основною причиною таких дій є бажання людей очистити територію від сухого листя і трави. Звичайне багаття на подвір’ї легко може перерости в масштабну пожежу, що може зашкодити не лише екології, а й життю людини.

Ще однією причиною слугує думка, що таким чином, ми допомагаємо новій рослинності швидше прорости. Це міф. Насправді вогонь проникає в ґрунт на глибину 10 см і випалює усе насіння яке там знаходиться. Тож замість пришвидшення, ми знижуємо родючість ґрунтів на найближчих 5-6 років. 

Що каже закон?

Існують три основних документи, де описано ставлення держави до цього явища:

  • Правила утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджені наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 №76;
  • Правила утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджені наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства від 10.04.2006 №105;
  • Правила пожежної безпеки в лісах України, затверджені наказом Державного комітету лісового господарства України від 27.12.2004 №278

В них написано, що спалювати будь-які види відходів (в тому числі листя, гілки й суху траву) заборонено, як на території власного подвір’я, так і за його межами. Особливо карається підпал на територіях лісу або поблизу нього в пожежонебезпечний період (кінець весни – початок осені). 

Згідно до 77 статті Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП), передбачене покарання у вигляді грошового стягнення. Воно залежить від тяжкості правопорушення. 

Найменший діапазон складає від 1530 до 4590 грн за порушення вимог пожежної безпеки в лісах. Найбільший – 4590-15300 грн за знищення або пошкодження лісу внаслідок небезпечного поводження з вогнем.

Щодо кримінальної відповідальності, то вона здійснюється за статтею 245 Кримінального кодексу України. Таке покарання застосовують, якщо по вашій необережності загорівся ліс, зелені насадження навколо житлового сектору або ж вогонь уразив велику площу будь-якої території.

За це загрожує штраф від 91800 до 153000 грн або ж ув’язнення на строк 2-5 років. Проте, якщо під час горіння постраждали люди, тварини або ж завдані інші тяжкі збитки, строк позбавлення волі збільшується – 5-10 років.

Нагадуємо, що під час воєнних дій на території нашої країни, підпал сухої трави може розглядатись як диверсія. Покарання варіюється від ув’язнення на 15 років до довічного. Відповідні зміни були внесені до Кримінального кодексу України за статтею “Диверсія” 3 березня 2022 року. 

Що кажуть екологи?

Як ми вже писали раніше, паління трави знижує родючість ґрунту, тому що проникає на 10 сантиметрів вглиб і випалює все насіння, яке там знаходиться. Тому процес відновлення ураженої території, може займати від 5 до 6 років, але при занадто сильному пошкодженні земля може не відновитися взагалі. 

Також родючість знижується через вивільнення мінеральних сполук, які містяться сухій траві й шляхом її перегнивання мали потрапити в ґрунт. Зменшується кількість органічних речовин та азотних сполук, що теж важливі. Внаслідок цього послаблюється мікрофлора ґрунту, яка потрібна для захисту рослин від різноманітних хвороб.

Знищуються сполуки гумусу, який необхідний для пористості ґрунту, а також для змоги протистояти ерозії або ж наводненню. Гумус утримує в собі мінеральні елементи та органічні речовини, які рівномірно розподіляє на потреби земного покриву.

Вогонь знищує флору місцевості свого займання. До прикладу через те, що  випалюється все насіння та коріння, яке знаходиться в верхніх шарах ґрунту, зберігається лише та рослинність, яка пускає коріння дуже глибоко в землю – зазвичай це бур’яни. Як наслідок знищується природне різноманіття. 

Страждають і тварини, починаючи від комах (сонечка, черв’яки й ін.) і закінчуючи птахами, які там гніздяться та дрібні ссавці (зайці, їжаки й ін.). Звірі, яким не вдалося втекти від стихії згорають заживо або ж задихаються від диму. Варто пам’ятати, що суха трава це їхня домівка та їжа. 

Окрім того, що сухе листя і трава розгоряються дуже швидко, що вже загроза для навколишнього середовища, вони ще й виділяють шкідливий дим. 

Дійсно, дим від трави, а особливо листя дуже отруйний. Він містить в собі сполуки канцерогенів,  важких металів, окисів азоту, чадного і вуглекислого газів. Це забруднює повітря та сильно шкодить здоров’ю людини. 

А що зі здоров’ям?

Всі ті речовини, які ми перерахували в попередньому абзаці, можуть спричинити бронхіт та онкологічні захворювання. З менш серйозних наслідків, це висипи на шкірі, запаморочення, алергічна реакція, легеневі хвороби, нудота та подразнення очей.

Пам’ятаємо, що необережне поводження з вогнем може спричинити опіки різного ступеню, непритомність, утруднене дихання та навіть летальний ефект. Наголошуємо, що при погіршенні стану здоров’я завжди потрібно звертатися до спеціалістів (103). Про те, як надати домедичну допомогу при опіках, ми написали трохи нижче.  

Куди тоді подіти ці відходи?

Найпростіший спосіб, це або залишити як є, або компостувати його. В обох випадках ця рослинність перегниє та поверне всі корисні речовини до ґрунту, що буде сприяти його родючості. Якщо ви маєте худобу, таке сіно може бути доброю підстилкою для неї, вона утеплюватиме вольєр та слугуватиме своєрідною подушкою.

Якщо такий варіант вас не влаштовує, сміття можна вивозити на спеціальні полігони або ж сміттєзвалища. Також із такої соломи, можна зробити пелет, по простому тюк. Їх можна продати або ж віддати на переробку з якої виходить біогумус. Такою діяльністю зазвичай займаються громадські організації, типу “Зелені ініціативи Рівного” або  “Сад історій”.

Що робити, якщо ви стали свідком пожежі

Якщо загоряння незначне спробуйте погасити його самотужки. Діяти потрібно оперативно, тому що з кожною секундою вогнище може швидко розростатися. 

  • Перш за все огляньте місцевість на наявність водойм. Якщо знайдете спробуйте за допомогою підручних засобів перенести воду та залити вогнище. Також варто облити рідиною рослинність, що знаходиться навколо вогню аби запобігти його подальшому просуванню.
  • Якщо води немає, зробіть віник із зелених гілок або підручних речей, які не загоряться та захльостуйте полум’я.
  • При можливості, спробуйте скосити траву недалеко від пожежі аби вона не пішла далі. Якщо не маєте чим це зробити, тоді не пробуйте рвати її голими руками, бо так ви марно витратите час.
  • Закидайте вогнище сирою землею або піском, це перекриває доступ до кисню та унеможливлює подальше поширення стихії.
  • У разі невдачі, одразу телефонуйте в службу надзвичайних ситуацій за номером 101 та 112. Відійдіть на безпечну відстань та слідкуйте за власним самопочуттям. Якщо відчуваєте запаморочення або ж інші негативні симптоми, телефонуйте до швидкої допомоги. 

А якщо мій житловий сектор потерпає від диму?

Буває так, що поблизу приватних секторів, де живуть люди, загоряються поля. Доки пожежники намагаються зупинити поширення вогню, потрібно убезпечити себе від наслідків тривалого вдихання шкідливого диму. В такому випадку виділяють декілька порад:

  • Уникайте прогулянок на відкритому повітрі. Особливо це стосується вразливих частин населення, а саме вагітних жінок, дітей, літніх людей та осіб з захворюваннями дихальних шляхів;
  • Зачиняти вікна, особливо ввечері та зранку. Бажано завішувати їх вологою тканиною, яку регулярно треба змінювати. Вона вбере в себе більшу частину шкідливих речовин, що містяться в повітрі;
  • При наявності вмикати кондиціонери та вентиляції;
  • Робити вологе прибирання і забезпечити вологість повітря. Це можна зробити, поставивши в кімнатах посудини з водою або спеціальний пристрій по зволоженню повітря;
  • Не знаходитися під дощем, але якщо вже втрапили під нього – прийняти душ при першій можливості;
  • Пити багато води (2-3 літри). При тривалому вдиханні диму з організму виводяться солі та інші мікроелементи. Для їх поповнення корисно пити мінеральні напої, кисломолочку, соки або ж підсолену воду;
  • Слідкуйте за самопочуттям. Якщо все ж почуваєте себе погано або ж у через дим, у вас з’явилося безсоння, телефонуйте у швидку.

Ми сподіваємось, що вам ніколи не доведеться використовувати наступні поради, але все ж нагадаємо, що робити, якщо на вас загорівся одяг та як правильно здійснити домедичну допомогу. 

  • Ні в якому разі не бігайте та не махайте руками, це пришвидшить поширення вогню.
  • Зніміть палаючий одяг, якщо такої можливості немає, падайте на землю та качайтеся по ній.
  • Якщо біля вас є люди, попросіть їх залити вас водою, засипати піском, землею або ж накрити вас чимось цупким аби перекрити доступ повітря до вогню. Голова в такому випадку має бути відкрита аби ви могли дихати.
  • Викличте швидку (103), щоб вас оглянули на наявність опіків або інших негативних симптомів спричинених вдиханням диму.
  • До приїзду лікаря надати домедичну допомогу. При опіках 1 та 2 ступенів, охолодити місце ураження та накрити його чистою вологою серветкою. Якщо пухирі розірвалися, накласти стерильну пов’язку. При опіках 3-4 ступенів – накрити місце опіку чистою серветкою. 
  • При опіках 3-4 ступенів, не можна наносити ніякі мазі та інші медичні засоби.
  • Опікам першого ступеня характерне почервоніння, набряк та біль. Другого ступеня – біль, пухирі наповнені прозорою рідиною, почервоніння та відшарування шкіри. Третього ступеня – щільна кірка (струп) та глибокий некроз. Четвертого ступеня – обвуглення та глибока зона ураження (м’язи, кістки та сухожилля).
  • Якщо ви помітили, що людина не дихає, потрібно терміново її реанімувати шляхом серцево-легеневої стимуляції. 30 розмірених натискань глибиною 5 см, чергувати з двома вдихами через марлю. Якщо немає марлі, тоді можна обійтись без штучного дихання. Частота поштовхів за хвилину має дорівнювати 100.

Читайте також: Експерт пояснив, чому не можна пити гарячий чай.

Останні новини
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
11.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward