Експерт пояснив, чому не можна пити гарячий чай

event 21:27 Вівторок 05 Липня 2022 Здоров'я

Виявляється, чай корисний не завжди. Цим напоєм, особливо якщо пити його неправильно, можна суттєво нашкодити організму, пише жіночий світ

УСІ НОВИНИ В ОДНОМУ ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛІ – БАЙРАКТАР NEWS.

Так, турецьке видання Cumhuriyet цитує фахівця-гастроентеролога, професора Ведата Герала, який попереджає про дуже небезпечні наслідки вживання гарячого чаю.

Чому не можна пити гарячий чай

Професор Ведат Герал попереджає, що регулярне вживання дуже гарячого чаю (коли температура напою в кухлі вища 65 градусів за Цельсієм) підвищує ризик розвитку раку стравоходу. Експерт посилається на дослідження, проведені в США та Китаї.

Так, у Китаї щодо несприятливого впливу гарячого чаю на стравохід, було обстежено 456 тисяч людей. 

Доктор Ведат Герал сказав: «За цими людьми спостерігали багато років. У наступних випадках було показано, що напої з температурою 65 градусів та вище збільшують ризик раку стравоходу. У США було обстежено понад 50 тисяч людей, і тут можна було побачити той же результат».

За словами експерта, рак стравоходу, це дуже серйозне захворювання, за різними оцінками вчених, на нього припадає шоста чи восьма причина смерті у світі. Це захворювання має генетичну основу але не потрібно виключати фактори, що його провокують. Так, згідно з дослідженнями, рак стравоходу найчастіше зустрічається в Китаї, Казахстані, Таджикистані, Узбекистані та на сході Туреччини. Саме тут поширена культура пиття гарячого чаю.

При курінні та вживанні алкоголю ризик збільшується

Але це ще не все. Виявляється, несприятлива дія гарячого чаю може посилитися від кількох факторів. Так, при курінні та зловживанні алкоголем ризик виникнення раку стравоходу від регулярних чаюваннях з дуже гарячим напоєм збільшується в 5 разів.

Як потрібно пити чай

Ведат Герал пояснює: «Ми одразу п’ємо чай зі склянки, яку навіть не можемо тримати в руках і який обпалює, коли проливається на шкіру. Від такого напою дуже страждає стравохід. Тому необхідно почекати 3-4 хвилини (після того, як напій розлили по горнятках) перш ніж пити його. Вживання надто великої кількості гарячого напою призводить до утворення ран у стравоході. Коли це стає хронічним, це може стати пусковим механізмом раку у довгостроковій перспективі».

За словами лікаря, потрібно не лише мати терпіння, щоб чекати, доки гарячий напій охолоне до прийнятної температури. Не менш важливо обмежити кількість випитого напою. Ведат Герал не радить перевищувати норму 3-4 чашки чаю на день.

Чому ще шкідливі гарячі напої

Окрім небезпеки, про яку ви прочитали вище, є й інші проблеми, що викликає захоплення надто гарячими напоями. Зловживання гарячим погіршує роботу смакових рецепторів. Висока температура руйнує зубну емаль, що неминуче призводить до карієсу. І ще один момент: від постійної дії гарячого чаю розширюються судини носової порожнини. А це шлях до куперозу, дуже неприємного шкірного захворювання.

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward