В Україні запрацює “Державний оператор тилу” для закупівель продуктів ЗСУ

event 14:15 Середа 01 Листопадаа 2023 ПОЛІТИКА

З 1 грудня в Україні запрацює “Державний оператор тилу”. Державна агенція забезпечуватиме потреби Збройних Сил України в харчуванні, пально-мастильних матеріалах, одязі та медичних товарах. Міноборони підготувало запобіжники, які допоможуть уникнути корупції у сфері закупівель. 

Про це розповів Дмитро Кліменков, заступник Міністра оборони у сфері закупівель, на брифінгу в Military Media Centre, передає UA.NEWS. 

Нова система закупівель

Він зазначив, що до оновлення команди Міноборони в міністра було декілька заступників, які відповідали за питання закупівель. Сьогодні Дмитро Кліменков самостійно відповідає за сферу.

1 листопада, Міноборони оголошує торги на закупівлю їжі для ЗСУ. 

“Міноборони впровадило зміни для того, щоб уникнути перебоїв у постачанні їжі для ЗСУ, а також унеможливити корупцію. З грудня усіма закупівлями буде займатися Державний оператор тилу. Це новий інструмент. Вони будуть аналізувати ціни, вивчати ринок, закуповувати потрібне продовольство”, – зазначив Дмитро Кліменков

Агенція закупівель на повну силу запрацює з 1 грудня. Сьогодні формується команда, ведуться переговори про роботу з Міноборони. 

Читайте також: Із Сектора Гази до Єгипту евакуюють 358 українців – МЗС України

“Ще очікуємо від Кабміну на дві постанови – одну вже вдалося вислати на найближчий КМУ. Іншу в листопаді теж мають затвердити, щоб з грудня Агенція запрацювала. Вони визначать структуру та функціонал нового органу”, – додав заступник.

Період до грудня дасть змогу завершити усі бюрократичні процеси.

Дмитро Кліменков зазначив, що разом із громадськістю, антикорупційною радою, аудитом вони розробили деякі запобіжники, що допоможуть удосконалити процес закупівель для ЗСУ. 

“Цього разу ми оголошуємо торги на три місяці (з січня до березня включно), а не на пів року. Це потрібно для того, щоб DOT запрацював на всю потужність. Хочемо кардинально змінити механізми закупівель”, – каже він.

Ще один запобіжник – кожен учасник торгів має прийти з каталогом в 409 позицій. Також Кліменков заявив, що Міноборони встановлює “цінову стелю”.

У міноборони проаналізували попередній досвід закупівель і вирішили встановити КЕП для цін – верхній і нижній. Це дозволить забезпечити уникнення маніпуляцій із цінами. 

Також зменшили показник постачальників по регіонах, щоб виробники з меншими потужностями теж могли долучитися до торгів. 

“Запускаємо також пілотний проєкт з виводом на торги хліба і круп. Вирішуємо ще, в якій області це буде реалізовуватися. Це допоможе працювати із конкретними виробниками, тендери та окремі продукти, купувати їх дешевше” – відмітив Кліменков.

Заступник міністра зауважив – важливо розуміти, що зміни і запобіжники є тимчасовими, щоб знизити корупційні ризики. 

Останні новини
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
Читати більше новинarrow_forward