В Україні планують оптимізувати вищі навчальні заклади: про що йдеться

event 11:34 Четвер 23 Листопадаа 2023 Суспільство

У Міносвіти вважають, що кількість вищих навчальних закладів в Україні потрібно зменшити, оскільки за останні 15 років середня кількість студентів в одному ВНЗ знизилася майже вдвічі.

Про це заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в
ефірі “Радіо Культура”.

За його словами, наявна система вищої освіти є “роздутою”, оскільки налічує понад 170 державних вишів, частина з яких має територіально відокремлені структурні підрозділи.

Ступінь бакалавра також можна здобути в деяких коледжах.

“Ще є аспірантура, відкрита в інститутах Академії наук, які також вважаються окремими закладами освіти. Це – достатньо “роздута” система. І це тільки державні заклади, поруч із ними існує ще 85 приватних”, – зазначив Винницький.

За його словами, потребу в оптимізації мережі закладів також диктує демографічна ситуація в країні, оскільки тенденція кількості студентів у вишах знижується.

За його словами, зменшити кількість вишів Україні рекомендує Європейська комісія, яка слідкує за виконанням Україною вимог для вступу до Європейського Союзу.

“Європейська комісія пропонує розробити план дій для цього. Відповідь Міністерства освіти є – вже розроблено законопроєкт “Про модернізацію мережі закладів вищої освіти”, – сказав заступник міністра.

Читайте також: На Прикарпатті школяр отримав вогнепальне поранення на уроці: він загинув до приїзду швидкої

Згідно з документом, в Україні, зокрема, мають розмежувати заклади фахової передвищої освіти (коледжі) від закладів вищої освіти, каже Винницький.

Відтак, територіально відокремлені структурні підрозділи мають або бути приєднані до інших закладів освіти, або стати незалежними закладами вищої освіти.

Він додав, що до кінця 2023 року в Україні буде щонайменше 6 об’єднаних закладів у різних регіонах.

Останні новини
30.04.2024, Вівторок
29.04.2024, Понеділок
28.04.2024, Неділя
27.04.2024, Субота
26.04.2024, П’ятниця
25.04.2024, Четвер
24.04.2024, Середа
Читати більше новинarrow_forward