В Рівному кандидати на посаду мера повинні внести по 321 тисячі грн

event 12:09 Середа 15 Січня 2020 ПОЛІТИКА

321 тисячу гривень застави за те, щоб стати кандидатом на посаду мера Рівного мають сплатити бажаючі очолити місто під час місцевих виборів, що мають відбутися восени цього року.

Детальніше про це розповідає Час-Дій

Коментар: Те, що підписано було — це були правки робочої групи. Ці правки, які виникли в ході дискусії на робочих групах, фактично — це позиція робочої групи, яка працювала над кодексом… Якщо ви маєте шанс вийти і перемогти, то ці гроші, ви їх не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна. Ми дійшли такої формули“, – розповів учасник робочої групи по розробці Виборчого кодексу Олександр Черненко,

Відповідну норму містить прийнятий Верховною Радою та підписаний президентом України Володимиром Зеленським Виборчий кодекс, що вступив у дію 1 січня цього року.

В Польщі загинули брати з Рівненщини

Таку ж суму необхідно сплатити для того, щоб політична партія змогла зареєструвати свій місцевий список.

Деталі: На таке зростання вплинуло одразу два чинники:

  • зміна формули розрахунку, яка збільшує розмір застави рівно у 10 разів (4 мінімальні заробітні плати на кожні 10 тисяч виборців; попередня формула цю ж кількість зарплат на кожні 100 тисяч виборців);
  • з 2015 року мінімальна заробітна плата у гривневому еквіваленті зросла в 4 рази.

Така формула є актуальною для:

  • кандидатів у міські голови в облцентрах та містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше;
  • для партій, які реєструватимуть свої списки до обласних рад, міських рад у облцентрах (у т.ч. столиці) й містах із кількістю виборців від 90 тисяч і більше.

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборчого процесу. Крім цього, це превентивний механізм, який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб “відтягнути” голоси чи взяти участь у розподілі місць у виборчих комісіях.

До прикладу, застава для кандидатів у мери Києва — становитиме понад 4 мільйони гривень.

Джерело: сайт Чесно

Читайте також: Jah Khalib приїжджає в Рівне

Автор:
Теги:
Останні новини
24.04.2024, Середа
23.04.2024, Вівторок
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
Читати більше новинarrow_forward