Українські вчені знайшли ефективний спосіб відновлення уражених коронавірусом легень

event 19:38 Понеділок 08 Березня 2021 ПОДІЇ

Інститут молекулярної біології та генетики (ІМБГ) проводить дослідження з лікування важкої коронавірусної пневмонії стовбуровими клітинами.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Коментар:Маємо хорошу новину: отримано результати першого етапу клінічних досліджень з лікування важкої коронавірусної пневмонії, а саме т.зв. цитокінового шторму, стовбуровими клітинами“, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у дослідження були включені 13 пацієнтів (чоловіки віком від 36 до 73 років) із двобічною пневмонією, сатурацією нижче 93% та тяжким перебігом хвороби. На другий тиждень після введення стовбурових клітин повністю відновилися легені у чотирьох з 13 пацієнтів. На 24-ий тиждень у пацієнтів за результатами КТ відзначали позитивну динаміку відновлення легень, тільки один пацієнт має ознаки фіброзування в одній долі однієї легені.

Тим часом у контрольній групі з 15 пацієнтів, які не отримували клітинної терапії, одна людина померла, а у семи виникли прояви фіброзування легенів на 8-ий тиждень.

Старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології і генетики НАНУ, к.б.н., Володимир Шаблій зазначив, що ці дані дозволяють стверджувати, що на сьогодні застосування мезенхімальних стовбурових клітин є перспективним методом боротьби з фіброзним переродженням тканини легень внаслідок пневмонії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

У ІМБГ відзначають, що в різних країнах світу вчені експериментують з таким методом відновлення понівечених коронавірусом легень. В Україні ж подібні дослідження проводяться вперше.

Коментар: Здатність мезенхімальних стовбурових клітин пригнічувати вивільнення прозапальних цитокінів є особливо цінною при коронавірусній пневмонії, важкість якої обумовлена так званим “цитокіновим штормом”. Під терміном «цитокіновий шторм» розуміють, що активовані SARS-CoV-2 власні імунокомпетентні клітини в надлишку виділяють біологічно-активні речовини, що викликають патологічне запалення як тканини легень, так і інших органів, підвищують проникність судин, що згодом сприяє розвитку фіброзу легень“, – повідомляють в Інституті.

Зазначається, що наразі йдеться про перший етап клінічних випробувань. Для того, щоб отримати повноцінні дані стосовно ефективності методу, спостереження за пацієнтами має тривати не менше року. 

Джерело: сайт Главком

Читайте також: Новини світу: актуальна інформація і точки зору

Останні новини
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
15.04.2024, Понеділок
14.04.2024, Неділя
13.04.2024, Субота
12.04.2024, П’ятниця
Читати більше новинarrow_forward