Працівники Google створили першу в історії компанії профспілку: яка її мета

event 12:23 Вівторок 05 Січня 2021 ПОДІЇ

Понад дві сотні працівників Google та її материнської компанії Alphabet оголосили про створення профспілки — першої в історії компаній.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Деталі: Організатори ініціативи сподіваються, що так зможуть краще боротися за свої права в разі, якщо вважають рішення керівництва неправильним.

“Профспілка працівників Alphabet” розпочала роботу з понеділка, 4 січня. До неї надалі можуть долучитися працівники всіх підрозділів Alphabet, зокрема й підрядники. Профспілка матиме власну раду директорів і оргкомітет; її учасники будуть зобов’язані платити членські внески.

За словами програмної директорки об’єднання Нікі Ансельмо, профспілка “надає усталену структуру, яка забезпечить дотримання спільних цінностей працівників Alphabet, навіть якщо про це не пишуть ЗМІ“.

Коментар: Профспілка випливає з років мужньої самоорганізації працівників Google… Ми на власні очі переконалися, що компанія реагує тоді, коли ми діємо колективно“, — говорить Ансельмо в заяві, поширеній пресслужбою профспілки.

Чим саме невдоволені працівники Google?

Якщо конкретніше, то принаймні частина працівників висловлювала невдоволення співпрацею Google із оборонним сектором, Китаєм (ішлося про плани запустити цензуровану версію пошуковика в країні), а також розгляд скарг про сексуальні домагання на роботі.

У деяких випадках, коли працівники вирішували публічно говорити про своє невдоволення діями керівництва Google, їх звільняли. У грудні Національна рада США з питань трудових відносин звинуватила компанію в порушенні закону за звільнення двох працівників нібито через активізм.

Окремо в заяві “Профспілки працівників Alphabet” згадується й історія Тімніт Гебру — вона була технічним керівником команди з етичного використання штучного інтелекту в Google. На початку грудня Гебру заявила, що її звільнили з компанії після того, як вона заявила про упередженість Google під час роботи над нейромережею.

Що на це кажуть у Google?

У Google пообіцяли взаємодіяти з членами профспілки.

Коментар: Звісно, наші працівники завжди захищали трудові права, які ми підтримуємо. І, як і було до цього, ми продовжимо взаємодіяти безпосередньо з усіма нашими співробітниками“, — йдеться в заяві Google, наданій CNN.

Для юридичного оформлення профспілки Google її члени долучилися до Об’єднання працівників у сфері комунікацій — найбільшої профспілкової організації у США у сфері медіа й комунікацій. Такий крок пояснили тим, що інші варіанти створення профспілки не дозволяють брати в ній участь підрядникам.

Водночас це означає, що “Профспілка працівників Alphabet” не зможе укладати договори з керівництвом компанії, як у випадку звичайних профспілок. Принаймні поки що — бо там розглядають варіант майбутнього юридичного оформлення свого статусу.

Джерело: сайт Громадське

Читайте також: У Євросоюзі посилили правила для Google, Facebook, Amazon та Apple

Теги: Google
Останні новини
22.04.2024, Понеділок
21.04.2024, Неділя
20.04.2024, Субота
19.04.2024, П’ятниця
18.04.2024, Четвер
17.04.2024, Середа
16.04.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward