Порошенко контролював 6 офшорів, через які купував шедеври – OCCRP

event 17:33 Вівторок 04 Травня 2021 ПОДІЇ

Петро Порошенко контролював щонайменше 6 офшорних компаній, які користувалися послугами австрійського “Райффайзен Банк Інтернешнл”, ще 11 офшорних компаній мали зв’язки з бізнес-імперією Порошенка, виявили дослідники корупції.

Детальніше про це розповідає Час-Дій.

Про це повідомив центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Деталі: За даними дослідників, Intraco, Vernon та ще 15 компаній, які щороку обробляли операції на десятки мільйонів доларів, пов’язані з Порошенком та його бізнес-імперією, мали рахунки в Raiffeisen. Більшість із них були зареєстровані на Британських Віргінських островах та на Кіпрі.

У випадку з шістьма з цих компаній OCCRP зміг встановити за допомогою листування електронною поштою та іншої документації, що їх контролює особисто Порошенко. Інші мали операції, пов’язані з бізнесом Порошенка, але OCCRP не виявив чітких доказів того, що він контролював їх.

Зокрема, email-кореспонденція та інші документи показують, що Порошенко приймав виконавчі рішення від імені Vernon, Linquist та Cyprus firm Chartomena Ltd.

Офіційно бенефіціарним власником “Vernon Holdings” та більшості зі згаданих шести компаній у документах “Райффайзена” значився Сергій Зайцев. 

У 2016 році він уже заперечував, що керував “Intraco” на користь Порошенка.

За даними OCCRP, до свого президентства, на початку 2010-х років, Петро Порошенко побудував маєток за межами Києва і вирішив обставити його дорогими меблями. Використовуючи офшорну компанію Vernon Holdings, розташовану на Британських Віргінських островах, Петро Порошенко та його дружина Марина між 2009 та 2012 роками придбали фурнітуру на суму понад 100 тисяч доларів в італійських виробників меблів.

У травні 2012 року, після призначення міністром економічного розвитку й торгівлі, Порошенко придбав сюрреалістичну скульптуру довгоного слона Сальвадора Далі за 338 500 доларів на аукціоні на Sotheby’s у Нью-Йорку за допомогою офшорної компанії Linquist Ltd.

“Райффайзен” позначив Зайцева як бенефіціарного власника Linquist. Згідно з документами, отриманими OCCRP, Порошенко мав довіреність цієї компанії, яка згодом продала статую одній з українських медіакомпаній Порошенка за 342 500 доларів.

У квітні 2013 року Порошенко використав Vernon для купівлі предметів мистецтва на 4,8 мільйона фунтів стерлінгів. Серед них – полотно Іллі Репіна “Козаки на Чорному морі”.

Юридичні радники п’ятого президента України на запит OCCRP заперечили його стосунок до офшорних компаній: “Петро Порошенко не є акціонером, кінцевим бенефіціарним власником чи співробітником жодної з цим компаній”.

Джерело: сайт Українська Правда

Читайте також: Білл Ґейтс розлучається з дружиною після майже 30 років шлюбу

Останні новини
18.03.2024, Понеділок
17.03.2024, Неділя
16.03.2024, Субота
15.03.2024, П’ятниця
14.03.2024, Четвер
13.03.2024, Середа
12.03.2024, Вівторок
Читати більше новинarrow_forward